Alpint

OS-karriären över: "Stenmark-klass"

Anja Pärsons olympiska karriär är över. Den slutade med en urkörning, men Radiosportens expert jämför henne med en annan Tärnabystjärna.

Anjas OS-karriär slutade med en urkörning i andra åket i den avslutande slalomen i Whistler.

Men Anja kan ändå se tillbaka på tre fantastiska OS. Hon är, med sina sex OS-medaljer, näst bäst i den alpina olympiska historien. Hon och Janica Kostelic, Kroatien, delar andraplatsen.

Vassast av alla genom tiderna är Kjetil-Andre Aamodt, norrmannen som skramlade ihop åtta.

– Anjas resultat talar för sig själva. Jag ger henne det högsta betyg som finns att tillgå – Stenmark-klass, säger Radiosportens expert Torgny Svensson.

Pärson gjorde OS-debut i Salt Lake City och har sedan deltagit i ytterligare två OS, Turin och Vancouver. Tolv starter har gett ett guld, ett silver och fyra brons.

Anja har också kört sex VM. Med start i Vail 1999 har hon varit med i St Anton, St Moritz, Bormio, Åre och Val d´Isere. Det har blivit tio medaljer på 21 starter. Sju guld, ett silver och två brons finns i prisskåpet.

I den alpina världscupen har Anja gjort 325 starter, 91 gånger han hon stått på pallen och 41 gånger allra överst.

Hon gjorde världscupdebut i finalerna i Crans Montana, Schweiz, den 15 mars 1998. Det slutade med en sistaplats, 25:a av dom 25 som var med, 6,81 efter Alexandra Meissnitzer, Österrike. Anja hade bland andra tre svenskor, Anna Ottosson, Ylva Nowén och Martina Fortkord före sig.

Första världscuppoängen kom i premiären i Sölden i oktober samma år när hon blev 13:e i storslalom. En dryg månad senare vann hon sin första världscuptävling. Vi skrev den 3 december 1998 i dagboken, en snöig slalom i Mammoth Mt, USA, där en efter en misslyckades med att matcha Anjas andraåk.

Två gånger har Anja vunnit den totala världscupen. Första gången var 2004 efter en dramatisk kamp om poängen med Janica Kostelic. Anja hade gjort ett misslyckat storslalomåk. När en enda åkare, Maria-Jose Rienda-Contreras från Spanien, återstod var Kostelic mästare.

Spanjorskan var tvungen att besegra Kostelic för att Anja skulle vinna totalen. I målfållan stod dom båda papporna, Anders och Ante, på publikpalts Anjas mamma Madeleine tillsammans med Janicas mamma sida vid sida. Alla väntade dom på vad spanjorskan skulle göra.

När Maria-Jose gick i mål var hon inte bara snabbare än Janica, utan snabbast av alla och vann tävlingen. Anja tog hem hela världscupen med den minsta segermarginal som varit i tävlingens historia, tre poäng.

Från Anjas första världscupstart finns idag bara en åkare kvar. Nämligen just Maria-Jose.

Den olympiska karriären är alltså över. Nu återstår två stopp på årets världscuptour - Crans Montana där Anja gjorde världscupdebut och nästa års VM-ort Garmisch-Partenkirchen.

Hur det blir med karriären efter det står skrivet i stjärnorna. Pappa Anders sa till Radiosporten inför OS att man skulle ta ett långt uppehåll efter årets säsong och fundera över framtiden.

–  Men det känns som om vi inte är färdiga ännu, sa Anders vid träningslägret i Björnrike inför OS. Vi har börjat tala om fortsättningen och att det då inte blir satsning på både fart och teknik. Vi måste välja.

Kanske, kanske står Anja på start i ytterligare ett VM, det i Garmisch-Partenkirchen i februari 2011. Då är hon fortfarande bara 29 år gammal. Eller ung.

–  Vi får se vad som händer. Jag behöver känna att jag kan ge 100 procent om jag ska fortsätta. 80 räcker inte för mig, säger Anja efter sin sista olympiska start.Mats Dahlberg, Whistler
mats.dahlberg@sr.se

Fotnot: Tack till Matteo Pacor för delar av det statistiska materialet (www.ski-db.com)

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista