Max Mosley hade en dröm

(8 mars)

Max Mosleys, Fia:s före detta president, hade en dröm. 13 team 2011. Fyra mer än förra året. Men bara tre kommer till start i Bahrain söndagen den 14/3.

Lotus och Virgin var två seriösa nykomlingar och ingen tvivlade. Det kan man däremot inte säga om Campos och USF1.

Campos räddades i sista sekund och har bytt namn till Hispania Racing F1 Team, HRT.

Olyckskorparna kraxade högt och ljudligt om USF1. Och de hade helt rätt. Det hela var ett korthus som trillade ihop förra veckan.

Inte ens en bil var färdig och kassan var tom. Med vackra ord lurade man ett par byråkrater från Fia men när organisationen skickade Charlie Whiting tvingades man erkänna misslyckandet. Eller rättare sagt bluffen.

Och ändå har Ken Anderson fräckheten att säga i en intervju att man förhandlade med Fia att få hoppa över de tre eller fyra första lopp.

J---la skitsnack. Står klart och tydligt i reglerna att om man anmält sig att vara med skall man också ställa upp i alla loppen.

Jag var mycket skeptisk redan från början. Blev inte mycket bättre när jag fick reda på i augusti förra året att ingen hade tagit kontakt med Cosworth som skulle leverare motorn. Stora planer men ingen substans bakom dem.

Skrytet om stora sponsorer var just det. Skryt. En fanns men han hoppade av för några veckor sedan när han insåg att det inte skulle bli något.

Nu säger man att till 2011 skall man vara klara. Fortsätt att drömma. De måste lägga fram en ny plan och budget och efter det här misslyckandet finns det inga chanser att de får en ny licens.

Stefan F1 från Serbien trodde att de skulle få ta över den lediga platsen. Bilar hade man. Toyotas modell 2010. Förare också.

En av dem världsmästaren årgång 1997 Jacques Villeneuve. Bara ett litet men ack så viktigt problem. Man hade inte testat en enda meter och fia ansåg, helt rätt, att det var alldeles för sent för att släppa in en helt okänd nykomling.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista