Rullstolscurling - så funkar det!

Vad skiljer rullstolscurling från stående curling?

  • Ingen sopning.

Det är den enda stora skillnaden. Vi sopar inte. I övrigt har vi i princip samma regler.

Rullstolscurling har funnits sedan år 2000. År 2002 fick rullstolscurlingen VM-status och år 2006 blev rullstolscurlingen en Paralympisk gren. På tio år har sporten spridit sig över världen och idag finns 23 utövande länder. De tre främsta nationerna i världen är Canada (regerande världsmästare och även paralympiska mästare), Sverige och Tyskland.

Lite om hur vi spelar…

Vi spelar i mixade lag. Minst en person från det motsatta könet måste ingå i laget. En match pågår under åtta omgångar och varje lag har 68 minuter på sig att spela. Under en match får vi ta en time-out på 60 sekunder.

Eftersom vi inte sopar stenarna måste vi vara exakta i riktning och i fart för att en sten ska bli bra. Vi kan inte påverka stenen överhuvudtaget då den väl är släppt. När vi spelar en sten står vi still på isen och drar iväg stenen med en sk ”stick”. Det är som en lång pinne med ett fäste nertill som läggs över handtaget på stenen. På så sätt får vi bättre hävstång när vi drar iväg stenen, och när man inte behöver ta i allt vad man kan blir även riktingen följaktligen bättre.

För att tävla i rullstolscurling måste man ha en funktionsnedsättning som medför att man använder rullstol dagligen.

Anette Wilhelm
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista