1 av 2
2 av 2
Friidrott

Kaosartad kvaldag i inne-VM

Arrangörerna av inomhus-VM i Doha har ett nytt upplägg av mästerskapet i år. Alla kval och inga finaler genomfördes under fredagen. Resultatet stavas kaos.

 

Och i stav en nästan utslagen världsstjärna.

Programförändringarna betydde massor av tävlingar, massor av strul och massor av frustrerade friidrottare under fredagen.

Kulor som hamnade på löparbanor, stavar som var nära att träffa löpare och aktiva som krockade med varandra.

Emma Green beskrev höjdkvalet som "en jäkla röra". Christian Olsson betygsatte trestegsditot som "kaos".

Jelena Isinbajeva tänkte vara smart och vänta till alla andra hade hoppat klart för att få göra sin egen tävling i stavkvalet. Men när arrangörerna skulle skicka upp ribban på 4,55 gick något fel.

– Ingenting hände, jag fick bara vänta och vänta. När de andra hade hoppat klart blev det fel på ställningen och jag fick vänta i 30 minuter till. Så det var bara normalt att jag blev nervös, sade Isinbajeva.

Den ryska världsstjärnan tog nu 4,55 i tredje och sista försöket.

– Nu siktar jag på att vinna guld och sätta världsrekord, sade hon efter kvalet.

Det krävdes bara 4,35 för att få hoppa final.

För svenske längdhopparen Michael Tornéus tog VM däremot slut redan i kvalet. Han hoppade habila 7,71 och blev 16:e i kvalet. Det behövdes 7,88 för att få hoppa final.

– Det var svårt att hoppa när det var så många avbrott med alla lopp och stavkvalet. Man hann bli sval, förklarade Tornéus.

Både Lena Berntsson och Emma Rienas krånglade sig vidare till semifinal på 60 meter. Berntsson var fyra i sitt försök på tiden 7,39, Rienas var femma i sitt heat och gick vidare på tid via 7,45.

Det krävdes 7,46 för att nå söndagens semifinaler.

Berntsson har final som ett skyhögt mål under friidrottens inne-VM i Doha, men var långt från finalform under fredagen.

Philip Nossmy är klar för semifinal på 60 meter häck vid inne-VM i Doha. Trots en usel start, det tog honom 24 hundradelar att komma ur startblocken, var han fyra i sitt försöksheat.

Med tiden 7,80 placerade sig Nossmy bakom ryssen Jevgenij Borisov (7,74), tysken Helge Schwarzer (7,76), kinesen Liu Xiang (7,79).

Ulrika Johansson bestämde sig sent på tisdag kväll att hon ändå skulle åka med till inne-VM i friidrott. Det fick bära eller brista.

Det brast.

Kraftigt tejpad och med smärtor i hälsenan slutade svenskan sist av de som tog sig i mål i det första försöksheatet på 1 500 meter på den måttliga tiden 4.22,94.

Det krävdes under 4.14 för att gå till final.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".