Ingenting stämmer

18 mars

Allting är stort i Kanada. Större än hemma. Bergen är högre, träden är grövre och sjöarna verkar oändliga. Bilarna är större. Bara jeepar och pickuper. Det känns som man hamnat mitt i ett enormt Monster Jam. Frågan blir påtaglig - vad händer när oljan tar slut?

I Kanada är en halvlitersflaska också större än hemma. Istället för 0,5 liter innehåller den 0,71 liter. Jag förstod först efter ett par dagar varför jag var kissnödig hela tiden...

Stort var det också av det svenska laget i rullstolscurling att lyckas vända igår mot Storbrittanien. Underläge med 1-6 med två omgångar kvar. Då hade iallafall jag gett upp på läktarplats. Men allting tycks vara möjligt i rullstolscurling och just nu är Sverige på semifinalplats.

Rullstolscurling kan bitvis se lite slarvigt ut med många tillsynes enkla misstag. Men när man inte får sopa blir det så. Små millimetermissar vid utslaget kan ge meterskillnad vid boet. Å jag som alltid undrat vad det där sopandet i ståcurling ska vara bra för.

De ringde från Morgonpasset i P3 imorse. Undrade lite skämtsamt om den svenska paralympiska truppen "svikit sitt land" med tanke på de svaga resultaten här i Vancouver. Jag svarade att det inte riktigt var rätt uttryck i det här sammanhanget. Att det i flera avseenden är en större prestation att överhuvudtaget ta sig till ett Paralympics än till ett OS.

Ett förtydligande från min sida - vi har absolut rätt att vara besvikna och kritiska till den svaga svenska insatsen! Vi är här för att se på elitidrott och då har vi rätt att ställa krav. Men att säga "de svek sitt land" är en illa vald formulering - i alla sammanhang.

Nu håller jag tummarna för en svensk semifinalplats i curlingen.

Martin Marhlo, Vancouver
martin.marhlo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista