paralympics

"Därför tar Sverige så få medaljer"

Paralympics i Vancouver har varit en besvikelse så här långt. De blågula pallplatserna har lyst med sin frånvaro.

Visserligen var förhoppningarna om medalj på den tunna och unga paralympics-truppen lågt ställda före spelen i Vancouver. Enda realistiska medaljhoppet ställdes till curlinglaget, lag Jungnell.

De har dock fortfarande chansen att infria förväntningarna om en medalj och Hans Säfström, sportchef i det svenska handikappförbundet, avfärdar kritiken.

– Vi har en svag trupp i det avseendet att vi har en ung trupp som inte har den här erfarenheten och som inte har kommit så långt i sin utveckling, säger Säfström och tillägger:

– Men hade vi inte tagit med de personerna nu, då hade vi haft en ännu sämre trupp nästa paralympics.

En annan anledning till varför Sverige går så dåligt i Vancouver beror helt enkelt på en svag rekryteringsbas.

– Vi är tvungna att jobba med de här som är på väg upp för vi på sikt kan bygga något slagkraftigt. Vi behöver fler som vågar satsa på idrotten och ta steget fullt ut, säger Säfström.

Norge är ett litet land i väst som har en mindre befolkning än Sverige, men ändå fler medaljer här i Vancouver. Varför?
– Ja det beror på att just nu har de en person som är väldigt duktig som har tagit alla deras tre medaljer. Får vi fram en sån stjärna så har vi helt plötsligt så många medaljer. Det gäller att få fram stjärnan, men fär att få fram den så måste vi ha många fler att välja bland från början.Martin Marhlo, Vancouver
martin.marhlo@sr.se