bandy

Andreas Bergwall utsedd till årets man i svensk bandy

Andreas Bergwall har utsetts till årets man i svensk bandy. Hjälten från VM i Ryssland är den första målvakten på 15 år att få priset.

 

Andreas Bergwall, till vardags målvakt i ryska Dynamo Kazan, är årets man i svensk bandy. Motiveringen är att hans räddningar i VM-finalen i Moskva var avgörande för Sveriges VM-guld.

– Jag tycker att det har gått bra. Det känns stort, säger han till Radiosporten.

"Han var som bäst när det behövdes trots besvärande ljumskproblem. Andreas Bergwall har denna säsong utvecklats till en av den moderna bandyns största profiler. Han är därtill historisk. Ingen svensk spelare har vunnit fler VM-guld. Han är dessutom Sveriges meste VM-spelare genom tiderna. Han tog Sveriges tionde och sitt eget femte VM-guld.", skriver juryn om Bergwall.

Han är den förste målvakten på 15 år som får utmärkelsen. Senast var det Mikael Forsell, 1995.

– Här i Ryssland har det gått bra. Sedan hade jag lite skadeproblem precis innan VM men hann spela lite innan. Och VM gick jättebra, säger han.

Andreas Bergwall har under flera år gått under epitetet världens bästa målvakt.

– Jag har en bra känsla för mig själv, vad jag själv vill prestera och förbereder mig på ett bra sätt inför varje säsong. Det är nog därför jag fortsätter att utvecklas, säger han.

Årets spelare på damsidan blev Anna Lundin, AIK.

"Med sin bryt- och placeringssäkerhet kompletterat med sitt vassa skott bidrog hon i högsta grad till Sveriges femte VM-guld för några veckor sedan. Lägg därtill hennes offensiva kvalitéer, så utgör hon otvetydigt ett föredöme för yngre spelare, både på och utanför isen", skriver juryn bland annat.

Årets man 2009:

Återupplev VM-guldet:

Radiosporten
radiosporten@sr.se