Feher kollapsade och dog

Under slutminuterna av matchen med sitt Benfica på söndagen kollapsade den 24-årige ungerske landslagsspelaren Miklos Feher. Han fördes till sjukhus där han senare avled.

Med start i höst skulle Feher ha spelat VM-kval, bl.a. mot Sverige.

Nu manar idrottsläkaren Jan Ekstrand till fler allmänna hälsokontroller, som inkluderar hjärtat. 

Fehers klubb Benfica meddelade att han hade dött av en hjärtattack.

Läkarkunniga försökte intensivt rädda livet på den ungerske landslagsspelaren, men förgäves. Hela Benficas hemsida är idag draperad i svart, med vit text där det framgår att ingenting i Fehers bakgrund talar om nån hjärtåkomma sedan tidigare.

Feher har spelat 18 landskamper för Ungern. Han kom till Portugal 1998 och till storlaget Benfica i Lissabon 2002. 

Den svenske idrottsläkaren Jan Ekstrand tror att dödsfallet inte har med fotboll att göra. Det kunde ha inträffat när som helst.

Före Miklos Fehers dödsfall i Benficas match är den kamerunske stjärnan Marc-Vivien Foé mest omtalad. Han segnade ner och avled i juni 2003 när han spelade med Kameruns landslag i en match i Lyon.

– Att två fall inträffar inom ett år inom fotboll kan bara bero på att det är en av världens största sporter. Fotboll är inte farligare än något annat.

Sedan 1980-talet har fotbollsspelare från Frankrike, England, Nigeria och Brasilien fått hjärtstillestånd och avlidit i samband med matcher.

Det svenska fotbollslandslaget har vidtagit förebyggande åtgärder. Spelarna får sedan ett år tillbaka ett frågeformulär där de bland annat ska fylla i om man har hjärtfel i släkten. Docent Mats Börjesson i Göteborg håller i projektet.

– Läkare lyssnar på hjärtat och man tar ett EKG på spelarna, säger landslagets läkare Magnus Forssblad till Expressen.

Men på klubbnivå anser idrottsläkaren Jan Ekstrand att allmänna hälsokontroller, som inkluderar invärtes funktioner, blir eftersatta.

– Flera klubbar sköter detta bra, men det finns många exempel på att klubbläkare både i Sverige och utomlands fokuserat nästan helt på ortopediska skador, i t.ex. knä- och fotleder, där många fotbollsskador uppstår, säger Ekstrand till Radiosporten.

Bengt Skött