konståkning

Helgesson sensationell nia i VM

Viktoria Helgesson kom nia i kortprogrammet i konståknings-VM och tangerade sitt personbästa.

I torsdags visade Adrian Schultheiss vägen.

Dagen därpå var inte Viktoria Helgesson sen att följa på.

Sitt livs kortprogram gav en sensationell niondeplats och ännu en stor svensk framgång i konståknings-VM.

Framgång föder framgång heter det som bekant. För svensk konståkning är VM i Turin är ett klart exempel på just det.

Adrian Schultheiss insats (nia) gav en tangering av Sveriges bästa VM-resultat någonsin i modern tid.

Samma placering innehar nu Viktoria Helgesson inför lördagens fria program.

– Det känns jättebra och skönt. Fantastiskt kul. Jag hade inte trott att det skulle räcka till nionde plats men nu när jag varit topp-10 så vet jag att jag kan göra det igen, säger hon till TT.

Lite i skuggan av Schultheiss utveckling de senaste åren har Helgesson från Tibro tagit sig fram.

Hon fick inte vara med i OS i Vancouver men i EM i Tallinn tidigare i år noterade hon en elfteplats och var ytterst nära att ge Sverige ytterligare en plats i kommande EM genom att sluta topp-10.

– Vi har vetat att hon har den här kapaciteten men tidigare inte lyckats fullt ut. Det här är väldigt positivt för nu får hon rankingpoäng som har betydelse när det gäller att få åka GP-tävlingar nästa år, säger sportchefen Carina Skoog.

Niondeplats kom efter ett näst intill utmärkt kortprogram och till skillnad från herrsidan i VM i absolut tuffaste konkurrens.

56,32 var personbästa med nästan sex poäng och gjorde att Helgesson hade en rad storstjärnor bakom sig, bland dem tidigare EM-bronsmedaljören från Finland, Kiira Korpi, världsmästarinnan från 2007, Miki Ando samt georgiskan Jelena Gedevanisjvilij.

Realistiskt sett får Helgesson svårt att försvara sin placering i lördagens fria program, men hon kan ändå vara på god väg att nå Sveriges största framgång på damsidan på mycket länge.

I modern tid är Lotta Falkenbäcks 16:e plats Sveriges bästa i VM-sammanhang och Helgesson själv har en 18:e plats från hemma-VM i Göteborg 2007.

Internationellt sett var den stora skrällen att regerande OS-mästarinnan och världsstjärnan Kim Yu-Na, Sydkorea, bara ligger på en sjundeplats, tio poäng bakom 16-åriga amerikanskan Mirai Nagasu.

I karriärens första VM noterade Nagasu 70,40 poäng med Mao Asada tvåa (68,08) och finländskan Laura Lepistö trea (60,30).

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".