Lewis Hamilton var urförbannad

Tack och lov. Australiens GP var ett spännande och dramatiskt lopp.

Jenson Button vann och Lewis Hamilton var urförbannad på McLaren.

Äntligen en sportsman som inte är politisk korrekt utan säger vad han tänker. Händer alltför sällan.

Lewis vill veta vem som tog beslutet att kalla in honom för ett andra stopp när de som låg före honom bara fortsatte. Den gubben kommer att åka på en rejäl utskällning.

Lewis är övertygad om att det kostade honom en plats på pallen. Kanske till och med segern. Omöjligt att säga. En sak är dock helt klart. Han körde ett riktigt bra lopp och körde om många.

Så även Michael Schumacher och Fernando Alonso, som låg sist och näst sist efter den obligatoriska smällen i första kurvan.

Den sjufaldige mästaren sa direkt efter loppet ”That is racing”.

Bara att hålla med.

Ok. Regnet i starten och de första varven spelade en viss roll. Hör dock till sporten. Att kunna kontrollera en bil på halt underlag.

Precis som att lägga upp och kunna ändra taktiken under ett lopp. Eller som Jenson Button. Själv ta beslutet att byta från de sk.k intermedia däcken till slicks.

Enligt hans uppfattning kan visserligen teamet se om regnmoln är på väg in men det bara föraren som kan avgöra vilka sulor som är bäst.

Intressant. En förare bestämmer själv. Den andre lyder snällt även om han på väg in säger att det är fel. Varför sätter han sig inte på tvären och säger nej?

Svar. Han litar på teamet. Trots att han tvivlar.

Lewis problem började redan på lördagen. Han gjorde en burnout precis framför en polisbil. Ganska dumt. Böter och bilen beslagtagen.

McLaren chefen Martin Whitmarsh tyckte det var överdrivet. Vad han tydligen inte visste och varför polisen slog till var att ett par dagar innan hade en människa omkommit i en olycka på samma plats.

Personligen tycker jag det är dumt att göra en burnout i trafiken. Det kan Lewis roa sig med på banan.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".