Semifinalklart i Australian Open

Under onsdagen blev det klart att schweizaren Roger Federer ställs mot spanjoren Juan Carlos Ferrero i ena semifinalen i Australian Open-tennisen.
I den andra semifinalen möts Andre Agassi, USA, och Marat Safin, Ryssland.

Ferrero slog marockanen Hicham Arazi i tre raka set (6–1, 7–6, 7–6) och Federer besegrade David Nalbandian, med 3–1 i set (7–5, 6–4, 5–7, 6–3).
Federer mot Ferrero innebär andraseeden mot tredjeseeden. Schweizaren och spanjoren har möts sex gånger och det är helt lika: tre vinster för Federer och tre för Ferrero. Senast de möttes var i december 2003, i Masters Cup, och då vann Federer enkelt, 6–3, 6–1. I Grand Slam-sammanhang har de bara möts vid ett tillfälle, i US Open 2000. Den gången vann Ferrero med 3–1 i set.


I den andra semin ställs Rysslands Marat Safin mot veteranen Andre Agassi, USA. Den fjärdeseedade amerikanen har vunnit Australian Open 2000, 2001 och 2003. Året då Thomas Johansson vann, 2002, var Agassi skadad. 33-åringen har alltså 26 raka segrar i Australian Open. Agassi har också 3–1 i inbördes möten med Safin, men enda gången de möts i Grand Slam-sammanhang – i franska öppna 1998 – var det Safin som vann med 3–2 i set.


På damsidan ställs belgiskan Justine Henin-Hardenne mot Colombias Fabiola Zuluaga i ena semin. I den andra möter Henin-Hardennes landsmannina Kim Clijsters schweiziskan Patty Schnyder.
Henin-Hardenne är seedad etta och Clijsters är seedad tvåa. Det är alltså stor chans på en upprepning av US Open-finalen i fjol.