Proffsboxning dröjer minst ett år

Polisens nej till regeringens kampsportsutredning kommer försena förslaget med minst ett år. Polisen vill inte vara den instans som ger tillstånd.
 – Nu letar vi efter en ny myndighet som kan ge tillstånd, säger regeringstjänstemannen Kennet Wising.

Utredningen som lades fram i mars i år behandlade alla kampsporter i Sverige. Idag är proffsboxning förbjuden sen trettio år tillbaka medan kampsporter, som kan innehålla hårda sparkar och slag mot huvudet, är tillåtna.
Detta ville utredningen ”Kampsport i Fokus” ändra på och skapa gemensamma regler för alla kampsporter.

Polisen skulle bli tillståndsmyndighet och bedöma om en viss tävling skulle vara tillåten eller ej. Allt efter vissa givna regler som skulle gälla både proffsboxning och kampsporter.
Det kan t ex handla om matchernas längd, skydd för deltagarna och hur säkerheten upprätthålls.

Problemet var bara att polisen sa nej, den ville helt enkelt inte vara tillståndsmyndighet. Och polisens nej innebär nu att ett nytt förslag kommer att dröja minst ett år.

 – Vi var inte beredda på polisens nej, och det är inte så lätt att hitta något alternativ, säger Kennet Wising. Han nämner bland annat socialstyrelsens rättsliga råd, som ett alternativ, men inga beslut är fattade.

Utredningen ska alltså inte tolkas som att proffsboxningen blir tillåten i Sverige, utan den kommer att regleras kraftig.
Däremot kommer vissa extrema kampsporter att förbjudas om utredningen går igenom. Så kallad K1, där både sparkar och slag är tillåtna, kommer inte att få tillstånd t ex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".