Niklas Wikegård. Arkiv.

Wikegård får böter - Oduya avstängd

5 000 kronor i böter blir straffet för Djurgårdstränaren Nicklas Wikegårds hätska uttalande efter matchen mot Luleå för drygt en vecka sedan.
Och backen i samma lag, Jonny Oduya, får fem matchers matchers avstängning efter attacken mot Per Ledin i samma match.

”Djurgårdens A-lag hade ett en oplockad gås med Per Ledin” sa Nicklas Wikegård i domarrummet efter matchen mot Luleå.
Något som han även upprepade i Radiosportens mikrofon några minuter senare.

Förspelet till uttalandet kom i höstas då Luleås back Per Ledin tacklade Djurgårdens dito Mika Strömberg så illa att denne inte har kunnat spela på flera månader.
Och i slutet av lagens returmöte i Luleå för drygt en vecka sen gick Jonny Oduya till attack mot Ledin och fick matchstraff för tilltaget.

Efter matchen anklagade Luleås lagledning Wikegård och Djurgården för att medvetet att ha planerat attacken mot Ledin som en hämnd och det var i det läget som Wikegård kom med sitt uttalande.

Ishockeyförbundets diciplinnämnd anser att Wikegård med sitt uttalande ”rättfärdigade Oduyas angrepp” mot Ledin och har därmed brutit mot Riksidrottsförbundets stadgar och paragrafen som talar om att ”skada idrottens anseende”.
För det döms han alltså till 5 000 kronor i böter.

Backen Jonny Oduya döms till fem matchers avstängning efter slagsmålet mot Ledin.
Enligt nämndens ordförande Martin Holmgren är det en försvårande omständighet att Oduya redan tidigare under säsongen varit avstäng ett antal matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".