cykel

Armstrong: "Tänker inte ens gå in på anklagelserna"

Den amerikanske cyklisten Floyd Landis erkänner dopning, skriver amerikanska tidningen Wall Street Journal.

Från början var förklaringen att han var extra mycket man.

Men efter fyra års kamp har cyklisten Floyd Landis gett upp och erkänner allt - och säger att det var Lance Armstrong som lärde honom att dopa sig.

Armstrong nekar dock till påståendena.

Det var efter segern i Tour de France 2006 som Floyd Landis hade för höga halter av testosteron i blodet.

Han fråntogs under protest segern och ägnade sedan nästan fyra år och uppskattningsvis 16 miljoner kronor för att rentvå sitt namn.

Det gick inte. I stället erkänner Landis nu allt.

I ett e-postmeddelande till ledare och sponsorer berättar amerikanen om kontinuerlig dopning under hela karriären.

– Jag vill rena mitt samvete. Jag vill inte vara del av det här längre, säger Landis till ESPN.

Landis säger också att det var Lance Armstrong och dennes tränare Johan Bruyneel som introducerade honom för dopning när han kom till US Postal-stallet. Och att det var Armstrong som berättade hur medlen fungerade.

"Han och jag hade långa diskussioner om det under träningsrundorna, då han också förklarade för mig om utvecklingen av testmetoderna för epo och att blodtransfusioner därför var nödvändiga", skriver Landis i ett mejl till Stephen Johnson, ordförande i USA:s cykelförbund, som Wall Street Journal tagit del av.

I samma e-postmeddelande skriver Landis att han tappades på blod i Armstrongs lägenhet, där Armstrongs och stallkompisen George Hincapies blodpåsar förvarades i ett kylskåp i en garderob.

Landis säger till ESPN att han under sina år som proffs i amerikanska US Postal Service-stallet och schweiziska Phonak använt bloddopningsmedlet epo, testosteron, tillväxthormon, kvinnligt könshormon, frekvent fått blodtransfusioner och även experimenterat med insulin.

Den sjufaldige Tour de France-vinnaren Lance Armstrong har omgärdats av dopningsrykten under hela sin karriär, men har aldrig lämnat ett positivt dopningsprov som knutits till honom.

Han slår också inte oväntat ifrån sig alla anklagelser om dopning.

– När det gäller de specifika anklagelserna, de specifika påståendena, så är de inte ens värda att gå in på. Jag tänker inte slösa bort min eller er tid, sade Armstrong på torsdagen enligt AFP.

Svensk cykels förbundskapten Glenn Magnusson var stallkamrat med Lance Armstrong och tävlade under Johan Bruyneel under sin tid i US Postal-stallet.

Han är förvånad över Floyd Landis anklagelser.

– Jag undrar lite vad som ligger bakom. Lance och Landis har haft meningsskiljaktigheter tidigare, säger Magnusson till TT.

Magnusson är särskilt överraskad över påståendet att Bruyneel skulle ha introducerat dopning för Landis.

– Det finns många andra ledare inom cykelsporten som jag skulle misstänka före Johan. Man blir ju alltid förvånad när någon sysslat med dopning, men om det rör Johan skulle jag bli riktigt förvånad.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se