cykel

"Ivan Basso kommer vinna"

59:e plats i Giro d'Italia bekymrar inte OS-medaljören Gustav Larsson, som satsar mot Tour de France. I stället tippar han italiensk totalseger.


 Efter 15 etapper har Giro d'Italia vilodag inför de avslutande sex etapperna. Men krasslige svensken Gustav Larsson har ändå tagit sig ut för en cykeltur.

– Jag har varit ute en och halv timme i dag, bara för att rulla ur benen lite och göra de klara för morgondagen, säger Larsson när Radiosporten når honom på telefon.

Spanjoren David Arroyo leder loppet just nu före Gustav Larssons stallkamrat i Team Saxo Bank, Richie Porte. Själv är Larsson 59:a, han sparar krafterna till Tour de France senare i sommar.

– Allt vi kör för för tillfället är en positiv överraskning i laget; Richie Porte. Vi försöker stötta honom allt det går, säger Larsson.

Vem vinner Girot då?

– Som det ser ut nu är det nog Ivan Basso (Italien, trea just nu) som kommer att ta hem det. Han har visat kanonstarka ben och har också visat bra tecken på att han börjar komma i form. Jag tror att Basso bara blir starkare och starkare, säger Larsson.

Det var elva raka italienska segrar mellan 1997 och 2007, sedan vann spanjoren Alberto Contador 2008 och ryssen Denis Mensjov förra året. Därför vill italienarna gärna ha en segrare igen.

– Det är nog väldigt viktigt. Jag minns att det under de första etapperna tog väldigt lång tid innan en italienare vann. Och det var väldigt mycket skriverier om att det var det sämsta Girot någonsin för Italien. Så för dem betyder det nog väldigt mycket, säger Larsson.


Jenny Rask
jenny.rask@sr.se

 

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se