"Formel 1 i Turkiet ingen succé"

På söndag är det dags för Turkiets GP. Trots att F1 körts på Istanbul Park sedan 2005 är det ingen succé. Finns ingen tradition för motorsport.

Har man lite tid över kan man gå runt på läktarna och skaka hand med de få som kommer till loppet.

Jag kan förstå att folk stannar hemma. Fem dagar i veckan tillbringar de timmar i köer. Så på söndagen ligger man på soffan.

De första åren kryllade det av militär och gömda krypskyttar. Varför? Det kunde eller ville ingen svara på. Uniformerna har tack och lov blivit färre med åren.

Nu börjar ryktena surra om vem som kör vad nästa år. Mark Webber stod inte högst upp på någon lista för ett par månader sedan. Ryktet gick att Red Bull ville byta ut honom. Nu tycks man ha ändrat sig. I Monaco diskuterade man en förlägning.

Allt fler tror att Mercedes för ett taskigt spel mot Nico Rosberg. Varför lät man honom köra så många varv innan han fick komma in och byta däck? Den fördel som han hade mot Schumachr blev mindre och mindre för varje som han stannade ute.

Depån är trist. Inte ett träd eller skugga så lång ögat når. Bara grå tråkig cement.

Tråkig kan man dock inte säga om banan. Tysken Hermann Tilke har lyckats bygga en banan som alla förare gillar. Brukar bli tuffa närkamper.

Och det blir det också i trafiken. Alltid långa köer om man skall förflytta sig från den europeiska delen till den asiatiska. Eller tvärtom. Och hamnar man bakom ett gäng lastbilar har man verkligen dragit en nitlott. Fy för den lede vad de stinker. Bara det ett giltigt skäl till varför Turkiet inte skall vara med i EU. Finns tydligen ingen lag mot hur i dåligt skick en lastbil får vara.

En kväll på väg hem från banan till hotellet stannade vi vid rött ljus. Bredvid oss stod en taxi. I framsätet chauffören och ett par barn i olika åldrar. I baksätet en medelålders dam och ytterligare ett gäng barn. Alla tillhörde samma familj. På taket fanns en skylt med budskapet. Service 24 timmar om dygnet.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se