1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
friidrott

Carolina Klüft: "Jag känner inga begränsningar"

Efter en skadeperiod ser Carolina Klüft fram emot en säsong utan begränsningar. I en öppenhjärtig intervju talar hon om det svåra som varit och det roliga som kommer.

Det var i början av juli i Karlskrona förra året som Carolina Klüft skadade låret. För några veckor sedan gjorde hon comeback i en tävling i Sydkorea, där VM ska avgöras. Då hoppade hon 6,29 och var mest glad över att låret höll och att ha fått tävla i ett "för-VM".

– För min egen del känns det otrolig inspirerande att ha varit på plats och sett arenan, man blir otroligt inspirerad och jag får en kick av att ha varit där. Jag hoppas verkligen att jag kan ha ett roligt VM där om ett år.

Men i morgon börjar säsongen på riktigt. I Diamond league i Oslo hoppar Klüft sin första stora tävling i Europa sedan skadan.

– Det är lite speciellt för mig nu, jag vet inte vad jag ska förvänta mig för resultat. Det kan bli allt från ett resultat som i Sydkorea eller att jag hoppar lite längre. Jag känner inga begränsningar åt något håll men hoppas att jag kan ta ett steg framåt.

Hur har året efter skadan varit?

– Det har varit en svår motgång och givetvis många tunga veckor i början, men sedan har det sakta men säkert gått framåt och hela tiden uppåt.

– Det man kan säga hittills är att skadan på ett sätt var positiv eftersom jag nu har vilat ut min lite slitna sjukampskropp och fått börja om lite som längdhoppare. Det känns som att min resa som längdhoppare börjar först nu.

Hur länge har du kunnat träna på allvar?

– Jag har i alla fall kunnat springa hyfsat fort och köra mycket styrketräning sedan slutet av november. Hoppkänslan och hoppstyrkan tar lite längre tid och det är den jag har varit ifrån allra längst och det är den som jag får ha mycket tålamod med.

Du körde en kombinerad satsning på längdhoppet och tresteget innan skadan, hur tänker du nu?

– Just nu känns det som att längdhoppet räcker gott och väl för den belastning som kroppen behöver vänja sig vid. Just nu finns inte de tankarna överhuvudtaget, men jag har absolut inte stängt några dörrar överhuvudtaget.

Men du har sagt att du vill springa stafett i EM i Barcelona i sommar?

– Absolut, dels för att det är en laginsats som är otroligt rolig och som inte friidrotten har så gott om. Och att få vara med i ett stafettlag, som dessutom går efter min längdhoppstävling. Det känns som en kul grej och rolig utmaning att försöka ta en plats i det laget.

Du är ju inte EM-klar än, känner du pressen?

– Nej, det gör jag inte. Om inte jag hoppar 6,55 som det krävs har jag inte på ett EM att göra. Jag är inte där för att se och lära, jag vill hoppas hyfsat bra och ta mig till en EM-final.

Hur ser du på den kommande säsongen?

– Jag får acceptera att det kanske blir ett mellanår efter en så stor skada och att jag får jobba vidare mot de två åren som kommer, där jag har betydligt större och viktigare tävlingar framför mig.

Du hoppade 6,97 under sjukampskarriären, hur ser du på det i dag?

– Självklart drömmer jag om att hoppa så långt igen och förhoppningsvis lite längre och få slå personligt rekord innan jag lägger av. Och det tror jag på, annars skulle jag inte orka fortsätta.

Lyssna på Diamond league från Oslo i Sportextra, kl 19.55-22.12.


Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

 

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Fråga

Svenskarna i Diamond league:

Diamond league-grenar, damer:

Höjdhopp: Emma Green.
Längdhopp: Carolina Klüft.
3 000 meter hinder: Ulrika Johansson.
Diskus: Anna Söderberg.

Övriga grenar, damer:
100 meter: Lena Berntsson, Jenny Kallur, Emma Rienas.
400 meter: Rebecca Högberg.
Herrar:
800 meter: Joni Jaako.
1 500 meter: Rizak Dirshe.
110 meter häck, U20: Filip Lööv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".