1 av 2
2 av 2
skidor

Falun får skid-VM 2015

Om fem år går skid-VM i Falun. Det beslutade Internationella skidförbundets (Fis) styrelse vid kongressen i Antalya, Turkiet, på torsdagen.

Falun hade tre konkurrenter om arrangemanget 2015: Oberstdorf, Tyskland, Lahtis, Finland, och Zakopane, Polen.

Det krävdes tre omgångar för att rösta fram Falun som arrangör för skid-VM. Först föll polska Zakopane bort, i den andra omgången röstades Obertsdorf ut och till slut stod Falun som vinnare över Lahtis med ynka en röst.

– Jag kände mig förvånansvärt lugn. Inte för att jag visste att vi skulle få det här men jag har verkligen trott på det här projektet hela tiden. Otroligt kul att det till slut blir av, säger den svenska kampanjgeneralen Sven von Holst till radiosporten.

Inför omröstningen har kritiska röster höjts mot Faluns svaga utbud av backar. En diskussion som har varit en plump i det svenska protokollet.

– Vi bestämde tidigt att göra våra nackdelar till en positiv grej. Vi har medgett att det har varit vår svaghet men att vi är beredda att ta oss vidare och utveckla våra backar. Något som har gjort att FIS uppenbarligen tror på oss, säger Sven von Holst.

Segerjublet var stort bland svenskarna när Falun klargjordes som VM-arrangör. Och klart är att den här tävlingen betyder oerhört mycket positivt för både Skidsverige och Dalarna.

– Det är ett fantastiskt beslut och en jättebra möjlighet för svensk skidåkning. Dessutom är det extra stort när vi vinner över en nordisk motståndare, säger Mats Årjes, ordförande i svenska skidförbundet.

Det blir fjärde gången som Falun arrangerar världsmästerskapen i skidor. Tidigare VM i Falun var 1954, 1974 och 1993.

Erik Lundin
Leonard Jägerskiöld Nilsson
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".