1 av 2
2 av 2
martin marhlo mot marathon

Dags att börja träna psyket

Med ett år kvar till Stockholm marathon får Martin Marhlo lära sig hur han ska lägga upp träningen. Psyket är en viktig lärdom i del fem av motionsserien.

Anders Szalkai är svensk långlöpnings träningsguru som bland annat har lagt ut olika träningsprogram på internet. Programmen är anpassade för hur snabbt man vill springa ett visst lopp, men det är inte så lätt som det låter.

– Du gör ett snittprogram, men snittmänniskan finns inte. Det ska passa alla men det passar ingen, för alla är vi olika individer. Men jag försöker ändå göra det utifrån det jag tror och det jag har testat på andra löpare.

Szalkai har en lång karriär som maratonlöpare bakom sig. Han sprang i OS i Atlanta 1996 och slutade på en blygsam 64:e plats. Totalt har han gjort 55 maratonlopp, 2001 vann han i Stockholm. Bästa tiden är imponerande 2 timmar och 12 minuter.

– Det är klart att jag har en grundtalang, men någon exeptionell talang har jag inte. Jag har optimerat den träning jag har gjort och nått så långt jag verkligen kunde, jag hade inte den fysiska talangen att nå längre. Det är många som skulle kunna bli bättre om de tränade på rätt sätt, säger Szalkai.

Vad ska man ha för psyke som maratonlöpare?

– Man tilltalas av att pressa sig själv och utmana det här att få ut allt från kroppen. Nånstans måste man gilla det lite, det gör ont men ändå kan man övervinna det och fortsätta. Har man inte det ger man upp när man har ont och då har man kanske inte läggningen för maraton.

Vad ska man träna på inför ett maraton?

– Det finns många olika former inom löpningen; intervallträning, snabbdistans, backlöpning. Löpteknikpass behöver inte vara så jobbiga men de kan vara muskulärt jobbiga om man kör styrketräning i löpriktig form för att bli starkare.

Hur ska jag lägga upp min träning med tanke på att det är ett helt år kvar till min kommande maratonprestaion?

– Börjar man ett år innan en mara har man bra marginal. Men det kan vara lite svårt att titta ända fram mot ett maratonlopp ett år innan, att ha ett sånt långt program att följa. Ett halvår är ungefär lagom för psyket att ställa in sig på. Men har du en bra bas när du börjar har du mycket vunnet, säger Anders Szalkai.

Kolla in del 1, 2, 3 och 4 i Marhlos motionsserie:
Martin Marhlo
martin.marhlo@sr.se

 
Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".