friidrott

Tornéus hopp gav Sverige segern

Det blev inte åtta meter den här gången. Men Michel Tornéus tog ändå den svenska segern under den första dagen av lag-EM i friidrott.

IFK Tumbas åttametershoppare slog till med segerhoppet direkt. 7,98 räckte till seger efter de fyra omgångar som gäller i lag-EM.

Portugisen Marcos Chuva var hotande nära i sitt sista hopp, men jublade ändå efter 7,96 och ett rejält personrekord.

Tornéus har hoppat 8,10 i år och visade återigen att han börjar bli stabil på riktigt bra längder.

Nästa tävling blir Madrid den 2 juli, en tävling just under Diamond league-nivå.

Sverige ligger på tredje plats efter första dagen i andraligan i lag-EM i Budapest, men är redan klart för Super league nästa år, som ju avgörs i Stockholm.

Tjeckien leder klart som väntat. Förhoppningen är att Sverige ska ta en plats bland de tre ändå och visa att platsen i högstaligan är befogad.

Och på söndagen kliver starka kort som Christian Olsson, Susanna Kallur och Emma Green in i handlingen.

Färske Diamond league-vinnaren Linus Thörnblad var närmast en seger av övriga svenskar första dagen och kom tvåa i höjd på 2,25. Tjecken Jaroslav Baba vann på 2,28.

För Huddingesprintern Tom Kling Baptiste blev det en märklig tävling. Han tjuvade i sitt heat på 100 meter och diskades. Men när Francis Obikwelu och diskades för tjuvstart på samma bana reagerade portugisen.

Så både Portugal och Sverige protesterade, Kling Baptiste fick springa om och tackade med att göra 10,53, personrekord med en hundradel.

Årsbästa blev för Johan Wissman på 400 meter, men 46,25 är ändå långt från vad han är kapabel till. Det räckte till femte plats totalt i de två heaten. Segrande belgaren Jonathan Borlees 44,99 var däremot ett styrkebesked.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".