Friidrott

Långt av Christian Olsson - bakslag för Kallur

17,29 och grenseger för Christian Olsson vid lag-EM. 12,88 och fjärdeplats för Susanna Kallur som återigen fick ont i sin gamla skada.

Christian Olsson är tillbaka i gammal god 17-metersform.

Trestegsstjärnan lekte med konkurrenterna när han vann på 17,29 i lag-EM i Budapest.

I sin återkomst utomhus har Christian Olsson gjort sex godkända hopp på två tävlingar. Alla över 17 meter.

Serien i hans första utomhustävling i år, i New York förra helgen, var mycket imponerande med 17,62 som topp. Budapest blev en bekräftelse på att den forne OS- och världsmästaren är tillbaka på världsnivå.

Hans andra godkända hopp på söndagen, 17,29, var årets bästa i godkänd vind. Helt vindstilla och väldigt långt före närmaste man, rumänen Marian Opreas 16,73.

Fransmannen Teddy Tamgho är med sina 17,98 klart världsbäst i år. Olssons svenska rekord 17,79 är sex år gammalt.

Emma Green var en av tre grensegrare när Sverige kom på andra plats i lag-EM:s andradivision i friidrott i Budapest.

Men skönare än segern i höjd var att hon flög riktigt högt.

För Susanna Kallur var söndagens lopp på 100 m häck bara tiondelen sämre än i New York. Men skillnaden mellan glädjen då och besvikelsen nu var stor och tydlig.

Inte nog med att hon blev blott fyra på 12,88 och fick se sitta Europaårsbästa flyga sin kos. Turkiskan Nevin Yasnit vann på 12,74.

Ännu värre är att smärtan kring den gamla stressfrakturen på smalbenet gör sig gällande i starten och över de första häckarna. En smärta som inte är så mycket att göra åt.

Emma Green klarade 1,94 i första försöket och litauiskan Airine Palsyte tvingades ge upp segerkampen medan svenskan begärde upp ribban på 1,98.

Men än står sig personrekordet på 1,97 från 2007.

Emma Green i höjd, Christian Olsson i tresteg och Michel Tornéus i längd var svenska grensegrare. Men det vara snarare bredden som gjorde att Sverige kom tvåa efter Tjeckien och före Portugal.

Så Sverige behöver inte utnyttja fribiljetten till Super league, högstadivisionen i lag-EM som ju avgörs i Stockholm nästa år.

Kapten Olsson hade räknat med 310 tävlingspoäng. Det blev 323,5.

EM i Barcelona är en drivfjäder för många. Nästa svenska uttagning är på tisdag och på söndagen klarade IFK Lidingös Charlotte Schönbeck och IFK Helsingborgs Elin Backman kvalgränsen på 1 500 respektive 200 meter.

Elin Backman blev sexa på 200 meter, men 23,50 var personbästa med hela 61 hundradelar.

Ett tjugotal aktiva är EM-klara. Nästa uttagning sker på tisdag. Stefan Olsson räknar med ett 50-tal aktiva till Barcelona.

Johan Wissman är förstås EM-klar sedan länge. EM-tvåan på 200 meter från 2006 har dragits med en skada i ena sätesmuskeln och haft svårt att få till det på dubbla distansen, som är den som gäller nuförtiden.

Likadant var det i Budapest. Ett mediokert 400 på lördagen följdes av goda 20,76 och andra plats på söndagen.

TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".