Carolina Klüft. Foto: PRB.

Svenskt rekord gav Klueft brons

Carolina Klüft blev trea i finalen i längd vid inne-VM i Budapest. Klüft satte också nytt svenskt rekord då hon hoppade 6,92. Hon gjorde det dessutom två gånger.
Vann finalen gjorde Tatjana Lebedeva från Ryssland på 6,98.

Carolina Klüft inledde tävlingen med att sätta nytt på personligt rekord genom att hoppa 6,80. Men det var inte slut med det. Klüft fick i andra hoppet en perfekt plankträff och det blev långt – det längsta hopp en svenska hoppat någonsin inomhus. Karolinas Klüfts svenska längdrekord på 6,92 är tre centimeter längre än Erica Johanssons tidigare rekordnotering.

Klüfts nästa hopp såg inte ut att ha varit samma fullträff, men när resultatet kom upp på tavlan visade det sig att även det var på 6,92. Det fjärde hoppet var övertramp och efter det hade Klüft en känning i baksidan av låret. Hon försökte sig på ett femte hopp men sprang igenom, och det var färdighoppat för Klüft. Rapporterna talar om en sträckning och Klüft behandlades med ispåse och tryckförband.

Ryskan Tatjana Lebedeva som på lördagen vann guld i tresteg och slog världsrekord tre gånger, vann även längdfinalen. Hon slog tidigt till med 6,98 vilket visade sig vara guldhoppet. Hennes landsmaninna Tatjana Kotova blev tvåa i tävlingen och snuvade Klüft på silvret med en ynka centimeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".