17,83 står det på skylten. Christian Olsson knyter näven. Foto: PRB.

Tangerat världsrekord av Olsson

17,83 meter. Det är kubanen Aliecer Urrutias inomhusvärldsrekord i tresteg från 1997. Ett rekord som kubanen numera delar med Christian Olsson, Sverige. Olsson slog till i sitt tredje hopp i VM-finalen i Budapest. Ingen i VM-finalen kunde hota Olsson som tog guldet med 40 cm marginal.

Christian Olsson hade tre av tävlingens längsta hopp. Han inledde med att hoppa 17,30, ett hopp som han sedan följde upp med 17,50. Då satte brasilianaren Jadel Gregorio litet press på svensken genom att hoppa 17,43.

Det var då Christian Olsson slog till med sitt rekordhopp. Ett kraftfullt hopp som innebar att Olsson fick posera framför resultattavlan som alltså visade 17,83, tangerat världsrekord.
Christian Olsson stod sedan över sitt fjärde hopp för att samla kraft inför det femte, och även det var ett bra hopp och han landade på 17,45. Olsson valde sedan att inte hoppa det sjätte och sista hoppet.

Världsrekordet betydde mer för Christian Olsson än själva guldet, säger han till Radiosporten.
 - Jag visste inte hur mycket det betydde för mig förrän jag verkligen slog det. Det var inte långt ifrån att jag satt och grät på innerplan.
Olsson skickar också ett tack till brasilianaren Gregorio som med sitt hopp på 17,43 gav Olsson den nödvändiga adrenalinkicken.
 - Det hjälper om man har konkurrens. Det är någonting som startar upp inom en när man är hotad och det är lite tajt.

Nu siktar Christian Olsson på den kommande utomhussäsongen där höjdpunkten är OS i Aten.
Världsrekordet utomhus är på 18,29 som Jonathan Edwards satte vid VM i Göteborg 1995. Christian Olssons personliga rekord utomhus är 17,77.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".