Ångerfull Bertuzzi.

Bertuzzi avstängd resten av säsongen

NHL beslutade idag att stänga av Vancouver Canucks Todd Bertuzzi för resten av säsongen - och det är inte säkert att han får spela framöver heller, en eventuell förlängning av avtängningen avgörs inför nästa säsong och hänger bland annat ihop med hur Colorados Steve Moore återhämtar sig.

Det var ju Moore som utsattes för Bertuzzis mycket uppmärksammade attack i en match tidigare i veckan - och coloraospelaren ligger nu på sjukhus med svåra skador i nacken och hjärnskakning. Igår bad en ångerfull Bertuzzi om ursäkt;

Steve - jag hade ingen avsikt att skada dig och det är fruktansvärt det som hände, förklarade Bertuzzi, som också tårögd bad Vancouverfansen, hockeysupportrarna i allmänhet, inte minst hockeyintresserade barn, om ursäkt;

Jag är ingen elak människa, jag spelar inte hockey på det sättet förklarade Vancouverstjärnan.

Det hårda straffet mot honom - som också innebär böter för klubben på 250.000 dollar, är ett sätt enligt NHL att visa att ligan inte tolererar den här typen av övergrepp. Det som ytterligare talade emot Bertuzzi var att Vancouver mycket tydligt gjort klart att Moore skulle få igen för en tackling mot Canucks lagkapten Marcus Näslund för några veckor sedan, som gjorde att svensken missade tre matcher.

Men även om ingen försvarar Bertuzzis påhopp så finns det ändå en del debattörer som försöker nyansera den just nu hetsiga debatten och de hårda omdömena. De menar bland annat att Bertuzzi visserlgien är en tuff spelare, men inte någon av de i NHL som har som främsta uppgift att just slåss, och därför knappast var ute för att skada någon - vissa anser också att NHL-ledningen nu uppträder lite skenheligt, att visserligen blev konsekvenserna av det här påhoppet allvarliga, men att det ju faktiskt uppstår värre slagsmålssituationer i många andra matcher - utan att någon stängs av.

För Bertuzzi väntar nu inte bara en oviss väntan vad gäller framtiden i NHL - utan det pågår också en polisutredning kring händelsen. Den har jämförts med när Bostons Marty MCSorley för fyra år sedan slog klubban i huvudet på Donald Brashear - McSorley stängdes av i ett år och dömdes civilrättsligt till 18 månaders villkorlig dom. En ironi i sammanhagnet är att Brashear då spelade i Canucks tillsammans med Bertuzzi, som fördömde den attacken. McSorley återvände aldrig till NHL-rinkarna - men en skillnad var att han var i slutänden av en karriär som innehållit många slagsmål. Bertuzzi är på höjdpunkten av sin hockeykarriär, tillhör ligans poängmässigt bästa spelare, han var med i All Starmatchen nyligen, och hade som mål att i år äntligen ta hem Stanley Cup-titeln men sitt Vancouver.

Men jsut nu är hans hockeyframtid mycket osäker.

                                               Anders Ask

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista