Dopningskandaler drabbar cykelsporten.

Cykelproffs vittnar om massdopning

Cykelsporten är genomsyrad av dopning.
Det menar den franske proffscyklisten Philippe Gaumont som trätt fram och lämnat sin version av cykelsportens dopningsproblem efter tio år som proffs.
31-årige Gaumont beskriver i detalj hur dopning med olika substanser gått till och säger att man riskerar att få sparken om man inte dopar sig.

Den svenske före detta stjärncyklisten, Sven-Åke Nilsson med fem starter i Tour de France, säger till Radiosporten att han inte tror inte på det fransmannens påståenden.
 – Det låter helt otroligt. Jag har kört i fyra stall under min karriär och har aldrig blivit beordrad att dopa mig eller för den delen hotad med avsked. Och jag tror inte det förekommer i dag heller.

När det gäller den rent medicinska delen så säger SOK:s chefsläkare, Bo Berglund, att Gaumonts uppgifter mycket väl kan stämma.
I några av fallen menar han dock att man kan ifrågasätta effekterna av dopningen.

Cykelsporten har drabbats av många dopningsskandaler under senare år. Men ingen aktiv har kommit med så detaljerade avslöjanden som Philippe Gaumont.
Han har själv testat positivt för dopning vid två tillfällen, fått sparken av sitt stall och står dessutom inför åtal för innehav av dopningsmedel.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".