vancouverhjältarnas guldsommar

"Svårt att förstå hur stort ett OS-guld är"

Charlotte Kalla, Jerringpristagare 2009, kände en stor lättnad när hon var först över mållinjen på 10 km fristil i Vancouver.

Det har gått fem månader sen Charlotte Kalla  i Whistler.

Att 22-åringen från Sverige kunde utmana på just 10 km fristil, visste hon om redan innan.

– När det kommer till tio skate har jag stort självförtroende, jag har ju gjort många bra resultat i världscupen, säger hon till Radiosportens Jenny Rask.

Redan när hon packade väskan för att åka till Kanada kände hon att det skulle bli väldigt speciellt att få uppleva ett OS.

– Jag kände mig väldigt upprymd, nästan som om jag inte var van vid att resa, den känslan hade jag med mig hela tiden.

Efter guldet antar jag att du kände en viss hysteri?
– Ja, det var svårt att hänga med, det var så mycket som hände på en gång, så många känslor. Mycket glädje, men också lättnad att få komma i mål och att jag höll hela vägen.

Var det något som hände efteråt som du inte var beredd på?
– Jag visste inte att allt skulle vara så intensivt och att det är så stort att ta ett OS-guld med alla procedurer som väntar.

– Innan jag kom i säng på kvällen var det väldigt mycket som hade varit annorlunda den dagen.

Trots att skidsäsongen har slutat, har gratulationerna Kalla fått ta emot inte gjort det. Både bekanta och människor hon aldrig mött förut har velat berätta vad hennes OS-guld gjort för dem.

– Folk kommer fram på stan och berättar att de nästan gråtit av glädje, det är sådana saker som får mig att begripa hur stort ett OS-guld är.

Till slut blev det ju ytterligare en OS-medalj för Östersundsbon. En vecka efter guldet tog hon och Anna Haag silver i lagstafetten. , men det blev Tyskland som kom först.

2009 fick Charlotte Kalla Jerringpriset för 2008 års främsta idrottsprestation när hon vann Tour de ski, framröstad av svenska folket.

Är det någon prestation du skulle nominera till årets Jerringpris?
– Ja, det Marcus (Hellner) gjorde på OS. Han var så nära på sin favoritdistans på 15 km fritt (fyra), den revanschlusten tog han med sig och vann i skiathlon (dubbeljakt) och när han tog guld på stafetten.

Vad väntar kommande säsong?
– Det är ju VM i Oslo. Norges nationalsport är ju längdskidor, så det är väl det näst största man kan uppleva som skidåkare, efter OS. Det ska bli riktigt häftigt.

Jenny Rask
jenny.rask@sr.se

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sr.se