Edsbyn svenska mästare i bandy 2004.

Edsbyn mästare efter rafflande final

Vilken SM-final i bandy det blev på Studenternas i Uppsala. Edsbyn blev svenska mästare 2004 efter att ha vänt ett underläge 2–5 till seger med 7–6 mot Hammarby. Stor hjälte blev målvakten Anders Svensson som tog två straffar.

Hammarby var favorit inför 2004 års SM-final i bandy på Studenternas i Uppsala. Detta trots att motståndarna Edsbyn slutade som etta i säsongens elitserie. Det var framför allt Hammarbys finalrutin med tre finaler de senaste fyra åren som talade för stockholmarna - tre finaler som alla dock slutat med förlust.

Men det var ”orutinerade” Edsbyn som inledde finalen bäst. Laget hade mycket boll och spelade lugnt och säkert. Det saknades heller inte målchanser, och i den 14:e minuten tog Edsbyn ledningen genom Hans Andersson som plockade ner en lyra i Hammrabys straffområde och satte den bakom Andreas Bomark i Hammarbymålet, Bomark med just Edsbyn som moderklubb.

Men Hammarby fick chans att svara då laget fick en straff i den 18: matchminuten - en straff som Patrik Sandell satte utan pardon. Hammarby kom alltmer in i matchen, men då tog Edsbyn åter ledningen efter att Jonas Edling fått en fin genomskärare av Daniel Liw, och fri med målvakten kunde Edling lyfta in 2–1, trots dålig vinkel.

Efter en dryg halvtimmes spel vände dock Bajens David Karlsson på steken. I den 32:a minuten satte han påpassligt en målvaktsretur efter Hammarbys första hörna, och fem minuter senare satte samme Karlsson 3–2 till Hammarby på ett frislag. Stockholmarna fick sedan chans att öka på ledningen då Patrik Sandell åter la upp bollen på straffpunkten. Den här gången gick Edsbyns Anders Svensson segrande ur duellen och räddade Sandells straff. Men med en minut kvar till pausvilan kom ändå 4–2 för Hammarby genom Andreas Eskhult.  Då hade Edsbyn just innan haft två fina möjligheter till kvittering, dels ett ribbskott efter hörna och dels ett två-mot-ett läge.

Det var så långt en härlig bandyfinal på Studenternas, och den andra halvleken började inte sämre. Efter en halv minuts spel dunkade Hammarbys Göran Rosendahl in 5–2 från 30 meter. Några minuter senare fick Bajen chans att punktera matchen då laget fick sin tredje straff. För tredje gången la Patrik Sandell upp bollen på straffpunkten, men även denna gång räddade Edsbyns Anders Svensson. Straffräddningen blev till en kontring för hälsingelaget, och Patrik ”Palle” Rönnkvist tog chansen och stänkte in 3–5 från straffområdeslinjen.

Tio minuter senare slog ”Palle” Rönnkvist till igen. Halvvägs in på Hammarbys planhalva tog han emot en lyra från Hans Andersson, och Rönnkvist gjorde inget misstag utan satte 4–5. Minuten senare blev Rönnkvist fri igen med Bomark. Han fick mycket tid på sig och försökte runda målvakten men blev fälld och Edsbyn fick straff. En straff som Jonas Edling distinkt satte i mål och 2–5 hade blivit 5–5.

Spelet böljade friskt fram och tillbaka, och det var chansrikt och fartfyllt hela tiden. Med dryga kvarten kvar tog Edsbyn åter ledningen i matchen efter en dubbelhörna. Målskytt denna gång var Peter Törnberg. Två minuter senare kom ännu en av Edsbyns lyror. Jonas Edling kom fri med Anders Bomark och placerade lugnt in sitt tionde slutspelsmål som betydde ledning för Edsbyn med 7–5.

Med sju minuter kvar av ordinarie speltid kom Hammarbys nödvändiga reducering. Efter en tilltrasslad situation framför Edsbymålet där Anders Svensson gjorde flera räddningar kunde till slut straffsumparen Patrik Sandell lyfta in 6–7 för Hammarby. De sista minutrarna innehöll en intensiv Hammarbypress och ett flertal hörnor. Men Edsbyn försvarade sig skickligt och stoppade hörnorna med bra rus.  Den störste hjälten i Edsbyn heter nog också Anders Svensson - målvakten som räddade två straffar och ett flertal skott och frilägen.

Edsbyn tog sitt femte SM-guld genom tiderna. Senaste gången laget var i final var 1984 då laget förlorade mot Boltic med 0–2. För Hammarby blev det åter en tung finalförlust. Fyra finaler de senaste fem åren har slutat med förlust för Bajen.

Edsbyn–Hammarby 7–6 (2–4)
1–0
Hans Andersson (14)
1–1 Patrik Sandell (18, str)
2–1 Jonas Edling (25)
2–2 David Karlsson (32)
2–3 David Karlsson (37)
2–4 Andreas Eskhult (44)

2–5 Göran Rosendahl (46)
3–5 Patrik Rönnkvist (53)
4–5 Patrik Rönnkvist (63)
5–5 Jonas Edling (65, str)
6–5 Peter Törnberg (75)
7–5 Jonas Edling (78)
7–6 Patrik Sandell (82)

Publik: 22 753

Edsbyns mästarlag 2004:
Målvakter:
Anders Svensson, 28, industriarbetare, första SM-guldet.
Lucas Lund, 21, studerande, första guldet.

Försvarare:
Petteri Lampinen, 29, studerande, första guldet.
Fredrik Åström, 20, industriarbetare, första guldet.
Dan Jonsson, 34, säljare, första guldet.
Daniel Välitalo, 21, studerande, första guldet.
Peter Törnberg, 30, diversearbetare, första guldet.

Mittfältare:
Per Hellmyrs, 21, assistent, första guldet.
Thomas Liw, 33, tjänsteman, första guldet
Hans Andersson, 22, kontorist, första guldet.
Daniel Liw, 25, studerande, första guldet.
Nikolaj Jarovitch, 35, bandyspelare, första guldet.
Kimo Houtelin, 29, industriarbetare, första guldet.
Magnus Olsson, 32, försäljare, första guldet.
Pär Törnberg, 22, assistent, första guldet.

Anfallare:
Stefan Söderholm, 24, ekonom, fjärde guldet.
Patrik Rönnkvist, 34, kontorist, första guldet.
Joel Edling, 18, studerande, första guldet.
Jonas Edling, 21, industriarbetare, första guldet.

Tränare: Franco Bergman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista