friidrott

"Tråkigt att jag fått stämpeln som loser"

Sveriges medaljhopp i EM Linus Thörnblad är besviken över att han av många, främst i media, mest förknippas med sina misslyckanden i karriären.

– Det är trist, men jag har lärt mig att ta det. Jag tror inte det spelar någon roll vad jag gör, så kommer jag alltid få ha kvar den stämpeln. Jag fick det redan när jag var 22-23 år. Och sedan kom diverse skador, och då blev jag ordentligt nerkörd.

Bland Thörnblads mindre lyckade insatser finns det missade kvalet i Peking-OS och en miserabel 15:e plats i finalen i Osaka-VM 2007. Men faktum är att han före 25 års ålder, inklusive junioråren, tagit fler medaljer än Stefan Holm gjorde fram till dess. Och i Berlin-VM senast (femma) blev han placeringsmässigt bäst av samtliga svenskar på plats.

Vad tycker du om sportjournalister?

– Det... har jag väl inga kommentarer till... Men det är klart det är olika. Vissa i kvällstidningarna ger jag inte mycket för, säger Thörnblad med tydlig bitterhet, innan han tillägger att han har som princip att två veckor före en viktig tävling inte läsa en rad av vad som skrivs.

Nytt i Thörnblads liv är att han numera tränas av Yannick Tregaro i Göteborg.

– Det som varit den stora förändringen är hans sätt att hantera problem. Han hittar hela tiden lösningar, säger Thörnblad.

Tregaro fyller på:

– Det jag känner har varit viktigast för Linus är tryggheten och uppbackningen. Det har han saknat förut. Det är väldigt kul och spännande att göra ett mästerskap tillsammans, säger Tregaro.

Som Radiosporten rapporterade i torsdags finns också kompisen Jesper Fritz med i den svenska ledarstaben i EM, bara för Thörnblads skull. På tisdag inleds höjdhoppet med kvalet, följt av finalen på torsdag kl 18.30.

Årets Diamond League-vinnare i både New York och Gateshead, Sveriges Linus Thörnblad är redo för EM.

Bengt Skött, Bacelona
bengt.skott@sr.se