formel 1

Ferrari får böta 100 000 dollar

Ferrari tog en dubbelseger med ettan Fernando Alonso och tvåan Felipe Massa. Men Fia misstänker stallorder och har gett stallet böter på 100 000 dollar.

På formel 1-tävlingen i Hockenheim var duon från Ferrari snabbast. Fernando Alonso vann, fyra sekunder före Felipe Massa. Radiosportens expert Fredrik af Petersens hade Sebastian Vettel som favorit inför dagen, men han slutade på en tredjeplats trots sin pole position.

– Jag anser att han missade starten totalt, han säger att han var glad att han inte fick motorstopp. Som jag ser det drog han över på höger sida för att stoppa attackerande Fernando Alonso och Massa som låg bakom tackade och gick upp i ledning. Där förlorade Vettel loppet, säger af Petersens.

Sedan höll Ferrariduon ihop i täten under resten av loppet.

– Ja, men för mig har det en bitter eftersmak. Jag har varit på presskonferensen och sällan har jag sett en så generade vinnare som Fernando Alonso och en så besviken tvåa som Felipe Massa. På 49:e varvet kör brasilianaren helt plötsligt lite saktare, Alonso kommer om och tar ledningen och vinner loppet, säger af Petersens.

Tror du att det var en order från teamet?

– Jag sätter "teamorder" inom situationstecken. Det var ju inte en direkt order som sa "släpp förbi". Å andra sidan kan man kringgå det förbudet på flera sätt.

Efter tävlingen i Hockenheim beslutade Fia, internationella bilsportsförbundet, att ge Ferrari böter på 100 000 dollar för misstanke om stallorder i Ferrari. Fia ska ta upp saken vid ett senare tillfälle, som ännu inte är bestämt, och det finns risk för tuffare straff för Ferrari. I värsta fall kan stallet diskas.

– Det var inte ett juste lopp och det mest patetiska tyckte jag var att när Ferraris teammanager efter prisutdelningen ställer sig på pallen mellan sina förare. Alonso har ett mycket ansträngt leende och Massa såg ut som om hade sålt smöret och tappat pengarna. Det såg patetiskt ut när han försökte vinka till publiken.

McLarens Lewis Hamilton leder årets formel 1 totalt.

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se