Sverige redo ta över hockey-VM 2006

Oenigheten i Lettland kring bygget av arenan för hockey-VM 2006, kan leda till att landet tackar nej till att arrangera tävlingen.
Om så sker är Sverige redo att ta över turneringen. 
 - Vi står stand-by, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Kjell Nilsson till Radiosporten.

Bygget av hockeyarenen i Riga är kraftigt försenat. Oenigheten om finansieringen är stor och frågan har politiska laddningar.
Om inte enighet nås senast fredag, och överenskommelsen om det så kallade Multihalle-projektet i Riga är klappad och klar, så meddelar Lettlands regering Internationella ishockeyförbundet att landet inte kan arrangera 2006 års hockey-VM som tänkt.

Regeringen har länge krävt att Multihalle skulle stå klar i september 2005 och att konsortiet som skall bygga – eller borde ha satt igång bygget för länge sedan – deponerar 20 miljoner svenska kronor i garanti, för den händelse bygget inte håller slutdatum. Men finansieringen uteblir.

Redan i höstas sparkade dåvarande statsminstern Einars Repse sin vice statsminister Ainars Slesers, från ett annat av koalitionspartierna, med motiveringen att han misskött VM-förberedelserna. Det blev upptakten till en seg regeringskris.

I landets nya regering är Slesers tillbaka. Under veckoslutet menade han att nu får stat och kommun ta över där Lettiska hockeyförbundet och byggkoncertiet misslyckas.
”Absolut inte”, förklarade i veckan både statsminister Indulis Emsis och Rigas borgmästare.

Om inte de inblandade själva klarar skivan tycks det bli ett faktum att den lilla nationen Lettland inte förmådde organisera ett arrangemang av den här storleksordningen.

Men om så blir fallet säger sig Svenska ishockeyförbundet och ordförande Kjell Nilsson till Radiosporten att de är redo att ta över.

Ekot/Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista