Fem elitfotbollsklubbar blöder

Örebro och Örgryte i Allsvenskan och Enköping, Brage och Falkenberg i Superettan, uppfyller just nu inte kraven för elitlicens för nästa säsong. Det framgår av Fotbollförbundets redovisning av klubbarnas ekonomier.

Alla elitklubbar i svensk fotboll måste ha en elitlicens för delta i Allsvenskan eller Superettan. Och för att få licensen måste klubbarna kunna visa att man åtminstone har en krona i eget kapital vid nästa årsskifte.

Just nu gör fem klubbar inte det. Och störst negativt kapital har Örebro SK i allsvenskan. Man saknar just nu nästan 8 miljoner kronor för att få ihop till elitlicensen nästa säsong. Klubben har redan satt igång arbetet för att fixa det, bl a har spelarna gått med på att avstå från segerpremier under årets säsong. Även Örgryte saknar mycket pengar, ungefär 4 miljoner kronor.

I superettan ligger Enköping, Brage och Falkenberg på minus. Falkenberg saknar visserligen bara en halv miljon kronor, men eftersom klubben redan förra säsongen var tvungen att upprätta en handlingsplan för att klara sig då, och fortfarande nu ligger på minus är situationen allvarlig.
Förbundet kräver nu att hallandsklubben skickar in en kontrollbalansräkning. Och godkänns inte den av förbundet så kommer Falkenberg inte erhålla elitlicens för 2005.

De övriga klubbarna har fram till 5:e april i år på sig att upprätta handlingsplaner där det ska framgå hur de ska ta sig upp på plussiffror fram till nästa årsskifte.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista