sim-em

"Det var verkligen överraskande"

Doldisen Jennie Johansson tog ett skrällsilver i EM-finalen på 100 meter bröstsim. Joline Höstman slutade fyra.

Joline Höstman var den rutinerade som spådde ha bäst chans i kvällens final på 100 meter bröstsim. Men det var Jennie Johansson som till slut hamnade på pallen i EM i Budapest.

Svenskan blev delad tvåa tillsammans med danskan Rikke Möller Pedersen på tiden 1.07,36 minut. Det var 1,74 sekunder under Johanssons personliga rekord.

– Det var verkligen överraskande, men jag tog ju ett EM-brons på kortbana och det var kul att få medalj nu i långbana, säger 22-åringen.

Jennie Johansson var från början tänkt som reserv till medleylagkappen, men när rikstränaren Greg Salter under SM i Malmö såg att hon var tia i Europa beslutade han sig för att ge henne chansen i Budabest. 

– Det gäller att simma fort hela tiden, på sina individuella grenar också. Vi är tre bröstsimstjejer som tampas om den där platsen på lagkappsplatsen, så vi får se nu hur de bestämmer sig för att göra, säger Johansson.

Guldet gick till Yuliya Efimova, 1.06,32 Höstman slutade på en fjärdeplats med tiden 1.07,98.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Gunnar Brink
gunnar.brink@sr.se

Fakta: Jennie Johansson

Född: 15 juni 1988.

Klubb: Upsala.

Längd/vikt: 185 cm/71 kg.

Tränare: Mikael Eriksson.

Meriter: EM-silver på 100 m bröstsim i Budapest, brons på kortbane-EM 09. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".