Sänkta spelarlöner ska rädda Lazio

Den italienska fotbollsklubben Lazio fortsätter att gå med storförlust. 
På tisdagen lade Romklubben fram en plan för att minska det negativa kapitalet: fram till 2007 ska utgifterna för spelarlöner halveras.

För några veckor sedan avfördes Lazio från Milanobörsen sedan klubben redovisat en förlust för det andra halvårt 2003 på drygt 600 miljoner kronor.
På tisdagen meddelade Lazio att klubben fortfarande inte har hittat några investerare som ska hosta upp de 120 miljoner euro (drygt en miljard kronor) som krävs för att sanera ekonomin.
Trots den dystra ekonomin går Lazio hyggligt i serie A och parkerar på en fjärdeplats.

För Manchester United är det tvärtom: sportsligt en besvikelse men ekonmiskt en succé.
På tisdagen presenterades bokslutet för andra halvåret 2003: Man U ökade sin vinst före skatt med 32 procent till 26,8 miljoner pund (370 miljoner kronor).
Anledningen är generösare teveavtal samt lägre lönekostnader – David Beckhams lön betalas ju numera av Real Madrid.

Dessutom beslöt United idag att avsluta den franske målvakten Fabien Barthez’ kontrakt. Allt sedan amerikanen Tim Howard definitivt konkurrerade ut Barthez mellan stolparna, har den skallige fransmannen varit utlånad till Olympique Marseille.
Kontraktet avslutas officiellt under övergångsfönstret 30 juni och belastar halvårsresultat som avskrivningskostnader på 69 miljoner kronor.

I samband med bokslutet meddelade den amerikanske finansmannen Malcolm Glazer att han inte tänker försöka att bli majoritetsägare i Manchester United.
Han äger idag drygt 16 procent av klubben och analytiker har spekulerat om att Glazer ska försöka ta över.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".