Ny hall och nya mål för Leksand

I går ramlade Leksand ur elitserien och på lördag spelas sista kvalmatchen.
Men om ett år kan klubben vara tillbaka i högsta serien igen – då i en ny arena.

Klubbdirektören Jonas Bergkvist säger till Radiosporten att finansieringen av den nya arenan, som ska rymma nästan halva Leksand eller 7 000 åskådare, i princip är klar.
Men, och det är viktigt, man bygger inte en arena för att spela i allsvenskan. Därför har Leksand nu tid på sig fram till styrelsemötet den 16 april att bestämma om framtiden.
Det krävs att man gör en ny satsning i stil med den som gjordes när Leksand ramlade ur elitserien förra gången. Då lyckades man under parollen ”Återtåget”.

Den närmsta veckan kommer att präglas av möten, möten och återigen möten. För ett nej till ett hallbygge kan också uppfattas som ett nej till en ny elitseriesatsning. 
 – Vi förhandlar fortfarande om kontraktet på den arena som ska bli, säger ordföranden Nils-Erik Johansson. Ritningarna ser väldigt, väldigt bra ut.

Bestämmer sig Leksand för att bygga så blir nästa år byggår. Men det är också ett riskfyllt projekt, eftersom ingen kan garantera att en satsning ger en elitserieplats. Fram till 2006 finns ett avtal som säger att Elitserien ska bestå av tolv lag - först därefter kan en eventuell utökning ske.

Som Radiosporten tidigare berättat har flera klubbar i årets kvalserie ekonomiska bekymmer. AIK har gått nio miljoner minus de senaste tre åren, och blir det inte elitserien inom fyra år finns risken att AIK slutar med hockeyn.
För Hammarby gäller att årets missade avancemang innebär att stödet från multimiljonären Anschutz i stort sett försvinner och elitseriesatsningen får sig en rejäl knäck.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".