Sverige bäst i Europa?

Sverige mötte på fredagen Finland i finalen i Euro hockey tour i Globen. Sverige vann med 3–1 och har nu ett bra läge att vinna turneringen som förutom äran ger 700 000 kronor. Sverige spelade stundtals en mycket rolig hockey och kontrollerade matchen mot ett blekt Finland. NHL–proffsen imponerade och det fanns många bra intentioner i Sveriges spel. Det ser bra ut inför VM som för Sveriges del inleds nästa lördag mot Danmark.

Matchen inleddes i ett rasande tempo och det märktes att det var mer som stod på spel än i de träningsmatcher som annars brukar föranleda VM. Hardy Nilsson kunde komplettera den trupp som har utgjort basen i landslaget tidigare under säsongen med fem NHL spelare och deras kompetens var en av anledningarna till Sveriges fina spel.
 Det var flera chanser åt båda håll innan Andreas Salomonsson kunde styra in 1–0 efter att man passat fram och tillbaka framför den finska NHL-målvakten Jussi Markkanen.  Då stod klockan på bara 4.42.
Matchen böljade sedan fram och tillbaka och Henrik Lundqvist agerade stablit och visade att han vill vara första målvakt i det stundande VM. Sverige fick senare chansen att spela 5 mot 4 i de sista minuterna och gjorde detta på ett utomordentligt sätt. Passningstempot var högt och misstagen få och detta ledde till 2–0. Niklas Andersson kunde peta in en retur efter att Dick Tärnström skjutit i sargen.

Den andra perioden fortsatte direkt i samma tempo men nu var det Finland som hade bäst utdelning inledningsvis. Sverige bekanta Ville Peltonen reducerade till 1–2 efter slarv i det svenska försvaret. Sverige svarade dock snabbt när Djurgårdsforwarden Jonathan Hedström skjöt in 3–1.  Finland dominerade sedan matchen i ett antal minuter utan att få utdelning.
Svenskarna stod dock upp bra med tanken på den blandadade matchning de har i ryggen, vissa har inte spelat en tävlingsmatch på 3 veckor med spelare som Johan Davidsson har 7 SM-finaler i ryggen.
I den andra perioden hade Sverige inte alls ett lika bra powerplay som i den första men skapade ändå två farliga chanser, utan resultat. Tråkiga nyheter var att både Andreas Salomonson och Jonas Höglund fick lämna isen för skada.

Den tredje perioden var avslagen, Sverige kontrollerade matchen och Finland var färglöst frammåt. Synonymnt blev därför perioden mållös och Sverige vann med 3–1 och blev mästare i European hockey tour.

Det Sverige kan ta med sig till VM är främst den första perioden samt back- och målvaktsspelet. Närmast väntar Finland borta för blågult på söndag och sedan får man följa NHL-slutspelet med intresse. Fler spelare kommer att krävas om man vill vara med och tävla om guldet i Prag. Tjeckien, som vann matchen om bronset mot Ryssland med 5–1, får hem 17 spelare till hemma-VM och ser starka ut.

Euro Hockey Tour final, första matchen: Sverige-Finland 3–1 (2–0, 1–1, 0–0)
Första perioden: 1–0 (4.42) Andreas Salomonsson (Jonathan Hedström), 2–0 (17.54) Niklas Andersson (Dick Tärnström) spel fem mot fyra.
Andra perioden: 2–1 (1.26) Ville Peltonen (Tomi Kallio), 3–1 (1.42) Jonathan Hedström (Samuel Påhlsson).
Skott: 20–20 (8–8, 9–7, 3–5).
Utv, Sverige: 8x2. Finland: 9x2.
Domare: Sergej Karabanov, Ryssland.
Publik: 10 216.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".