Att uppnå höga mål är inte alltid bra

Bloggredaktör Gill undrar om det kommer att bli något publikdrag runt herrarnas handbolls-VM i Sverige. En sak är säker: den tid är förbi när evenemanget sålde sig av egen kraft.

Så var det möjligen senast ett herrmästerskap spelades här hemma – EM 2002. Då spelade fortfarande våra folkkära "Bengan boys" och före hemma-EM hade blågult otroliga 7 (sju) raka finaler i stora mästerskap! Så det var väl naturligt att folk ville komma och se Sverige spela i verkligheten.

Dessutom hade arrangörerna jobbat med att dra folk till de andra arenorna. Bland annat hamnade Kroatien, Slovenien och Serbien/Montenegro i en het exjugoslavisk grupp i Jönköping. Det var en fantastisk stämning i ett nästan utsålt hockeytempel vid Vättern.

Lika positiva vibbar var det inte senast Sverige arrangerade ett mästerskap, dam-EM 2006. Trots att svenskorna höjde sitt spel och till slut hamnade sexa, svek publiken. Inte ens EM-finalen drog mer än att Hovet var halvfullt.

Före detta EM hade Svenska handbollsförbundet 80% som mål. Inte att fylla läktarna till 4/5-delar utan – håll i er – att "80% av funktionärerna skulle vara kvinnor". Målet uppnåddes visst, men jag var inte ensam om att tycka att arrangörerna nog skulle jobbat med att fylla läktarna i stället för könskvoten.

Låt oss hoppas att förbundet har lärt sig något av dessa två mästerskap. Då kommer VM att bli en fest.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se