ridsport

OS i fara för dressyrlaget

Det svenska dressyrlaget riskerar att inte få någon OS-plats i London om pågående VM är vägledande.

Minna Telde som blev den enda svenska ryttaren som fick delta i dagens Grand Prix Special fick 66,042 i poäng – näst sämst bland de som hittills ridit och det innebar att hon stannade på 28:e plats.

Ulla Håkansson kom på 18:e plats 1978 – vilket var det sämsta resultatet för Sverige individuellt i ett VM fram till nu.

Om resultaten i VM är vägledande kommer det svenska dressyrlaget inte ta en plats i OS i London heller.

Holland och Tyskland tog OS-platser som VM-medaljörer i går. Storbritannien tog medalj men är redan OS-klart, därför tog VM-fyran USA också en plats i London OS

Sveriges hopp nu är att komma bland de tre bästa i EM 2011, men de tre bästa bland icke redan OS-klara nationer. Eftersom Holland, Tyskland och Storbritannien sannolikt kommer att vara i topp också på EM så får Sverige rikta in sig på att inte komma efter såväl Danmark som Spanien och Belgien, vilket man gjorde i detta VM.

Dessutom var Portugal och Norge inte långt efter Sverige. Tiondeplatsen i VM för lag är den sämsta i något mästerskap detta århundrade.

Till OS går sedan 50 ryttare varav tre från Storbritannien och det är världsranking som avgör men där ingår också tio lag. Patrik Kittel och Tinne Wilhelmsson Silfvén skulle ta en OS plats om det avgjordes i dag.

I dagens Grand Prix Special var Edward Gal och Totilas precis så överlägsna som man väntat.

Holländaren red 85,677 – ett resultat som för bara fyra-fem år sedan var otänkbart. Nu var det inte ens personbästa.

Tvåa i VM blev brittiska ryttaren Laura Bechtoldsheimer på Nistral Hojris, 81,708 procent och amerikanen Steffen Peters med Ravel blev trea.

Annika Greder Duncan
annika.greder_duncan@sr.se