cykel

"Man kan inte fuska sig fram"

Den spanska cyklisten Alberto Contador, som vunnit tre Tour de France, har testat positivt.

Cykelsportens störste stjärna Alberto Contador är dopad och avstängd under utredning. Hans agent skyller nu allt på förgiftad mat.

– Det är jättetråkigt när en stjärna hamnar i ett sånt här blåsväder, säger svenska förbundskapten Glenn Magnusson till Radiosporten.

Spanjoren Alberto Contador har vunnit Tour de France 2007, 2009 och 2010. Det var i samband med årets seger som han testade positivt för det förbjudna medlet clenbuterol, som hjälper till att öka syreupptagningsförmågan.

Contador lämnade urinprovet under en vilodag den 21 juli och hävdar nu att han måste fått i sig ämnet genom mat som någon preparerat.

"Experter som anlitas har signalerat att matförgiftning är orsaken till det här fallet, särskilt när man tar med i beräkningen hur många dopningsprov som Alberto Contador lämnade under Tour de France", skriver Contadors agent Jacinto Vidarte i ett pressmeddelande.

Mängden clenbuterol var 400 gånger mindre än vad antidopningslaboratorier behöver kunna upptäcka, därför vill Internationella cykelförbundet utreda fallet vidare innan den 27-årige Contador får ett tidsbestämt straff. Antidopningsbyrån Wada hävdar dock att det inte finns någon undre gräns för vad som är dopning, hur små än mängderna är.

Contador informerades om dopningsprovet den 24 augusti och valde sedan att avsluta sin säsong. Han är nu avstängd i väntan på utredningen och får inte tävla under pågående cykel-VM i Melbourne.

Det var inte bara Contadors dopningsfall som kom upp till ytan på torsdagen. Även Ezequiel Mosquera har testat positivt för ett förbjudet ämne, uppger Internationella cykelförbundet. Enligt spanska medier togs det positiva provet i samband med Spanien runt, där Mosquera slutade på andra plats.

Enligt spanska sporttidningen Marca ska ytterligare en cyklist i Xacobeo-Galicia-stallet vara dopad.

Radiosporten frågar Glenn Magnusson om han tycker att det är bra att fuskarna åker dit eller om det skadar sporten väldigt mycket.

– Självklart är det jättebra att vi har ett system som fungerar. Man kan inte hålla på och fuska sig fram inom sporten, säger Magnusson.

Hur mycket skadar det sporten?

– Jag tycker att det skadar sporten väldigt mycket för det är en personlighet och idrottsman som hela världen ser upp till, säger Magnusson.

Tidigare nyhet:

Mats Strandberg/TT
mats.strandberg@sr.se