Elitserien haltar värre än en gammal häst

Herrarnas elitserie i handboll masar sig fram. En match här, två matcher där. Aldrig en samlad omgång.

Förklaringen är flera. Nästan alla sporter försöker numera att sprida ut omgångarna, så att det inte ska gå en dag ut en elitmatch. När ishockeyn spelar en hel omgång på torsdagar, är det en utdöende art. Snart kommer väl torsdagsomgången att smetas ut till fredagar också.

Vitsen med splittrade omgångar är också att hitta kanaler som kan visa en match i teve. Och då ska inte andra elitmatcher locka bort potentiell publik från apparaterna.

Teve är dock inte roten till allt ont. Att herrarnas elitserie är utspridd och att tabellen ständigt haltar har ytterligare förklaringar. En är att Sävehof ska spela 10 Champions league-matcher och måste stöka undan några elitseriematcher i förskott.

En annan anledning är det så kallade poolspelet, som infördes denna säsong. Klubbarna vill ha fler matcher och tycker inte att det räcker med de 26 omgångar som seriens hemma- och bortamöten ger. Därför infördes slutspels- och kvalserien förra säsongen. Och därför infördes poolspelet i år.

Serien delas in geografiskt i två halvor, där lagen möter varandra en extra gång. Det ger ytterligare sex matcher. Poolspelet kan vara djupt osportsligt om det skulle skilja i kvalitet mellan de båda grupperna.

Kanske är det av denna anledning som förbundet inte har öppnat armarna för detta nya påfund. Poolspelet stökas nämligen av först, innan de "ordinarie" 26 omgångarna spelas. Det innebär att det ständigt avgörs Skånederbyn, och att lagen från Skåne och Halland ännu inte har fått åka över gränsen till det som var Sverige redan före 1658.

Derbyn kan vara kul och något att se fram emot. Men knappast när det går inflation i det. I ekonomins värld finns det en riksbank som ska vidta åtgärder mot inflation. Men med tanke på hur ekonomin ser ut hos många elitklubbar, är jag ganska säker på att förbundet inte har försänkningar inom den högre finansvärlden.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".