Läskiga skandalen i danska ligan

Kollega Zyra skriver om en haltande elitserie och jag tycker att det personligen är ett rätt jobbigt system. Och som min pappa sa: Det finns ingen spänning när vissa lag har spelat fem matcher och andra tre.

Men...vi har det i alla fall inte som i danska ligan där lagen konkar hela tiden och - det senaste - där en klubb agerar olagligt och förlorar alla sin poäng. Den sistnämnda klubben är Frederiksberg (eller FIF) i högstaserien på båda dam- och herrsidan och den är riktigt illa ute.

Enligt  har klubben lurat spelare att skriva på kontrakt under falska förutsättningar som bryter mot det danska handbollsförbundets regler. På det sättet lockades många damlandslagsspelare till klubben, men någon lön har det inte blivit på senare månader.

Både dam- och herrlaget bestraffades med att tappa alla sina poäng, samtliga kontrakt måste sägas upp och de som är kvar får spela på amatörnivå. Frederiksberg försattes i konkurs förra veckan och spelarna får fritt lämna klubben. Första spelaren att lämna var spelfördelaren Rasmus Overby som gick till bottenlaget Viborg.

Det är läskigt att det går så dåligt för handbollen i Danmark, det är bara att hoppas att det inte blir samma sak Sverige. Skulle samma sak kunna hända här tror ni? Eller håller de relativt låga lönerna och de få proffsen ekonomin i styr?

Lyssna på duktiga 


Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".