Ridsport

Hattrick för hästen Totilas i VM

Holländske Edward Gal skrev ännu ett kapitel i dressyrhistorien genom att vinna sitt tredje individuella guld på ett och samma VM. Men publikfavorit blev en speciell spanjor.

En kylig kväll och en fullsatt VM-arena var inramningen till de femton dressyrfinalisterna som tog sig till final och det fria programmet Grand Prix Kür till musik.

Upp på pallen klev samma trio som tidigare under dressyrens VM. Guldgossarna Edward Gal/Totilas kunde till och med kosta på sig några missar och ändå rida in på stadiga 91,800%, en given guldnotering.

-Jag visste att jag kunde vinna innan jag kom hit, men så ska det göras också sa, Gal på presskonferensen efteråt.

Totilas lite spänd i början på grund av av atmosfären inne i arenan och det var därför Gal fick något så ovanligt som några missar i början.

- Men han blev det bättre och bättre längre programmet , menade Gal.

Brittiska Laura Bechtolsheimer med Mistral Höjris har haft lite motigt ibland när det kommer till kür, men inte ikväll. 85,350 räckte till silver före amerikanen Steffen Peters/Ravel som samlade 84,900 och tog den första individuella amerikanska dressyrmedaljen på 70 år.

Ritten tillägnande han sin lagkamrat från OS 2008, Courtney King-Dye som skadades svårt i en ridolycka tidigare i år. Amerikanerna har haft hjälmen på under all framridning. Ikväll behöll Peters den på även under ärevarvet, för Cortneys skull.

Men den som fick publiken att resa sig i stolsraderna och klappa takten under ritten var spanjoren Juan Manuel Muñoz Diaz på sin vita PRE Fuego XII. Vilken show! Den amerikanska publiken jublade. Och buade när resultatet "bara" räckte till en femteplats.

- Fortsätter den mannen sådär så kommer den här trion att få se upp, sa domaren Linda Zang.

Annika Greder Duncan
annika.greder_duncan@sr.se