Oavgjort i EM-genrepet mot Portugal

Sverige spelade på onsdagkvällen 2–2 mot Portugal i den sista landskampen innan EM-truppen tas ut.
Fotbollslandslaget inledde bra, tappade sedan, men klarade oavgjort mot ett Portugal som skapade flest chanser. 
 – Jag tycker att inställningen hos de svenska killarna var bra, säger Radiosportens expertkommentator Ralf Edström.

Portugal saknade fem spelare som antagligen skulle ha tagit en plats i startelvan.
Trots det saknade laget inte stjärnor, Couto, Rui Costa, Pauleta och, så klart, Luis Figo är några av namnen som svenskarna skulle ta sig an.

Men Sverige började bra och tog ledningen. Kim Källström gjorde 1–0 efter 17 minuter på en frispark från 35 meter. Källström gick fram och drog till bollen med en farlig skruv och studs i det våta gräset och lurade Portugals målvakt som fick den på axeln innan den studsade upp i nättaket.

Sedan tog Portugal över matchen mer och mer, briljerade med teknik och bra tempo. Andreas Isaksson tog en straff av Figo innan Pedro Pauleta kunde rulla in 1–1. Så var även resultatet i paus.

Inför och i den andra halvleken gjorde båda lagen många byten och matchtempot sänktes en aning. Matchen såg länge ut att sluta 1–1 när Christian Wilhemsson i den 86:e matchminuten rundade sin back på kanten och slog en hård passning in i målgården som studsade i mål via en portugisisk back. Wilhelmsson gjorde även i övrigt en mycket bra insats som kantspringare. 
Men Sverige fick inte vinna matchen. Inhopparen Nuno Gomes nickade stenhårt in en hörna på övertid och fastställde slutresultatet 2–2.

De övriga lagen i Sveriges kommande EM-grupp spelade också.
Bulgarien imponerade med att slå Kamerun med 3–0 och Italien spelade 1–1 mot Spanien. Danmark besegrade Skottland hemma med 1–0 efter mål av veteranen Ebbe Sand.

Radiosporten
radiosporten@sr.se