marhlos motionsserie

Magnus Hagström tar pulsen på Martin Marhlo

Dags för nypremiär! Radiosportens reporter Martin Marhlo siktar på att springa Stockholm Marathon nästa sommar. Nu får han hjälp att träna rätt med pulsklocka.

I våras kunde du följa mig när jag svettades under ett , när jag , när jag försökte och när jag pratade träning med bland andra och .

Sommaren har gått, jag har tränat på, exakt hur mycket och hur bra jag har tränat får du veta nästa vecka när det är dags för ett nytt maxtest på GIH.

Men i det här första av höstens totalt åtta avsnitt i Radiosportens serie om träning och motion ska det handla om roliga prylar!

Vad finns det egentligen för tekniska hjälpmedel när man löptränar?

– Hjärtat är ju kroppens motor. Det är den som styr hur hårt du kan jobba med alla dina andra muskler. Använder du pulsklocka får du ett besked hur hårt du jobbar just nu, säger Magnus Hagström, som jobbar på Polar som tillverkar just pulsklockor.

Jag springer och kollar på min vanliga klocka och tänker att bra, 'nu har jag sprungit snabbare än förra gången', men det är inte tillräckligt alltså?

– Nej, för det är viktigt att variera träningen för att få ut så mycket så möjligt av den. Det vanligaste felet som många gör är att de springer alldeles för lätt intensitet när de ska hålla en hög intensitet och tvärtom.

– Man tränar samma intensitet hela tiden och då slutar kroppen att utvecklas.

Många av de funktioner som finns i en pulsklocka - som gps, distans och hastighet, kartor - finns numer även i mobiltelefoner.

Tyvärr är det ju så att många, och då framför allt tjejer, inte vågar ge sig ut för att springa på grund av rädsla för att bli överfallen. Vad finns det för tekniska hjälpmedel som man kan ha med sig ut för att öka säkerheten?

– Den faktiska risken för att råka ut för någonting i löprundan är faktiskt ganska liten, säger Martin Permén, kommisarie och handläggare för brott i nära relationer på Rikspolisstyrelsen.

– Det absolut bästa är att ta med sig en väninna eller vän när man är ute på löprundan. Det är den absolut bästa tryggheten. Sen rekommenderar vi ljudlarm, som avger en väldigt hög ton.

– Sen finns det två preparat som vi inte rekommenderar som är olagliga, pepparspray och tårgasspray.