En god vän har gått ur tiden, Peter Warr

Peter är nog mest känd som teamchef för gamla Lotus och var den som tog dit Ayrton Senna och hjälpte honom när brasilianaren tog de första stapplande stegen på sin framgångsrika karriär.

I måndags drabbades han av en hjärtinfarkt. Och jag fattar inte riktigt varför. Han levde ju ett stillsamt liv. Rökte aldrig. Njöt dock då och då av några droppar av en ädel destillerad dryck från Skottland. Aldrig till överdrift.

Sist jag träffade Peter var i Bahrain i mars. Inbjuden av arrangörerna. Vi hade ett långt samtal om Lotus tiden och han berättade många roliga och otroliga historier. Om och med hans chef Colin Chapman och förare. I utbyte mot ett par timmas gapskratt lovade jag honom att inte skriva något eftersom nästan alla inblandade fortfarande lever.

En kan dock avslöjas. Bekräftad av Peter.

Kanada. Nigel Mansell och Ayrton Senna krockar i sista kurvan på första varvet. Nigel sitter kvar i bilen för att kunna knyta näven åt brasilianaren nästa gång han passerar. Får hjälp ur bilen och haltar på vänster ben. Får hjälp över depåmuren och haltar på höger ben.

Går till dommarrummet där Peter är chef och skriker att de måsta stoppa Ayrton. Han är farlig. Peter vänder sig om och säger.

– Nigel jag har länge väntat på det rätta tillfället för att kunna säga följande. F...k off.

När Peter drog sig tillbaka både från arbetet som domare hos Fia och senare som chef för British Racing Driver´s Club flyttade han till en liten by i Frankrike.

Han hade många vänner inom sporten men var en sällsynt gäst i depån.

– Jag har förlorat en god vän, säger Bernie Ecclestone.

– När han var teamchef hos Lotus ägde jag Brabham.

Bägge arbetade hårt i slutet av 70- talet och början av 80-talet och lyckades. F1 blev en etablerade internationell sport.

– När Peter var i F1 hjälpte han mig att göra F1 till vad det är i dag. Tack Peter.

Kan bara instämma.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".