trav

Åke Svanstedt frias nu helt

Det blir inga fler utredningar mot travtränaren Åke Svanstedt. Han frias nu även slutligen även av organisationen Svensk Travsport.

TravtränarenÅke Svanstedt frias nu även av Svensk Travsport, förbundet som har det yttersta ansvaret för den svenska travsporten. Vi hör Ulf Hörnberg, generalsekreterare i Svensk Travsport:

– Vi kan inte och ska inte gå vidare med den här tränaransvarsdelen och därför lägger vi nu ner allt som fanns i form av frågetecken kring Åke Svanstedt.

Svanstedt friades ju nyligen i hovrätten från anklagelserna om brott mot djurskyddslagen och djurplågeri. Svensk Travsport ville dock tittar vidare på fallet, för att se om Svanstedt brutit mot förbundets bestämmelser, men lägger nu alltså ner alla utredningar mot den framgångsrike kusken.

I travsporten gäller det som kallas för strikt tränaransvar, nämligen att en travtränare har ansvar för allt som händer dennes hästar. Svensk Travsport gör dock bedömningen, precis som hovrätten, att Svanstedt inte kan hållas ansvarig för det som en av hans före detta anställda gjorde mot en av Svanstedts hästar. Den före detta anställde har erkänt och dömts för att ha använt elstötar mot en av Svanstedts hästar.

– Vi kan inte göra Åke Svanstedt ansvarig för den specifika händelsen. Det har kommit fram omständigheter i tingsrättens dom mot den före detta anställde och i hans erkännande som gör att det står klart att det som hände stod utanför Åke Svanstedts kontroll. Det var ju även det som Hovrätten kom fram till, säger Ulf Hörnberg.

Åke Svanstedt själv är mycket lättad över Svensk Travsports beslut.

– Det känns ju bra, de har ju gjort en utredning efter hovättens dom och kommit fram till samma sak, vilket var bra, säger Åke Svanstedt.

Var det här den slutgiltiga upprättelsen för dig?

– Ja, det var det, det känns ju bra, säger Åke Svanstedt. Han känner sig inte heller dömd av folk, utan känner att han fått mycket stöd ute på travbanorna.

Chefredaktören på Travsidan travnet.se Christoffer Ekmark är inte överraskad över förbundets beslut, men är förvånad över att Svensk Travsport inte tog längre tid på sig än en knapp vecka att utreda domen mot Svanstedt:

– Jag är lite förvånad att förbundet tar beslutet så fort, med tanke på att de hela tiden fört en egen utredning, som är betydligt mer omfattande än rättsväsendets utredning.

Vad säger det dig att det gick så fort?

– Att förbundet är fegt men också att det arbetar under väldigt stor press. Man vågar inte gå emot hovrättens dom utifrån den egna utredning som gjorts. Jag tror att de fortfarande har väldigt starka misstankar, men kan inte heller bevisa någonting, säger Christoffer Ekmark.

– I den lilla ankdammen som travsporten lever i så är det mycket ångest över det här beslutet. Förbundet måste ta ett beslut som är svart eller vitt och verkligheten kanske är någonstans däremellan. Det hade dessutom blivit en jätteskandal om de gått emot hovrätten och fällt en av travsportens största profiler, säger Christoffer Ekmark.

Men Ulf Hörnberg på Svensk Travsport tycker inte att förbundet varit fegt i sitt beslut om att fria Åke Svanstedt. Enligt honom har förbundet helt enkelt jämfört hovrättens dom mot Svanstedt mot sitt eget tävlingsreglemente och kommit fram till att det inte finns någon grund att gå vidare i fallet:

– Vi har inte varit ett dugg fega, säger Ulf Hörnberg.

Han tycker dock att att travsporten som helhet skadats av den långa processen och stora uppmärksamheten kring Svanstedtfallet. En konsekvens av hela affären kan därför bli att det införs en travsportens hästombudsman som bland annat ska arbeta för att djurhållningen inom travsporten ska bli ännu bättre.

Förbundet går också vidare när det gäller Åke Svanstedst före detta anställde, som riskerar straff fråån förbundet efter det han gjort mot Svanstedts häst.


Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista