basket

Jonas Jerebko borta ett halvår

Det är tre veckor kvar till NBA drar i gång. Men för Jonas Jerebko är säsongen i princip över innan den börjat.

Detroit-svensken blir borta fem-sex månader på grund av en hälseneskada.

Kollisionen med Miami Heats center Joel Anthony fick ödesdigra konsekvenser för Jerebko. Vid onsdagens undersökning visade det sig att höger hälsena delvis slitits av. Jerebko tvingas nu till operation på fredag.

Detroits säsongspremiär är den 27 oktober mot New Jersey. Vill det sig riktigt illa kan Jerebko inte vara tillbaka förrän i mars. Då återstår det bara drygt en månad av säsongen.

– Jag känner verkligen för Jonas. Han har jobbat så hårt den här sommaren för att vara redo för säsongen, säger lagets tränare John Kuester till Detroit Free Press.

Jerebko gjorde debut i amerikanska basketligan, NBA, förra säsongen som förste svensk någonsin och med stor framgång.

I ett skadedrabbat Pistons fick han stort förtroende och spelade flest matcher av alla - 80 stycken - och snittade 9,3 poäng och sex returer. Inför den här säsongen var han också med när basketlandslaget spelade en rad kvalmatcher, även där med stor framgång.

För Detroit innebar förlustmatchen mot Miami dessutom ytterligare en skada. Terrico White, rookie, bröt ett ben i foten och tvingas även han till operation. För Whites del är det dock ännu oklart hur länge han blir borta.

TT