formel 1

F1-kvalet regnade bort

Japans GP är en blöt tillställning så här lång och söndagens VM-lopp riskerar att köras utan kvalet, som ställdes in på lördagen.

Om kvalet inte kan köras klockan 22.00, japansk tid (söndag morgon 03.00 svensk tid), så kommer Jenson Button att starta från Pole position i egenskap av regerande världsmästare.

Han delar isåfall första ledet med stallkamraten Lewis Hamilton som har nummer två på sin bil. Rester startar enligt numret på deras respektive bilar. Allt enligt paragraf 32 i Sporting code.

Om kvalet startas men avbryts blir det lite mer komplicerat. Förarna delas in i grupper:

De som kört ett flygande varv finns i den första och den snabbaste får första rutan och den nästa snabbaste den andra och så vidare.

Andra gruppen är de som startat ett flygande varv, men som har avbrutit det.

Tredje gruppen består av de som bara kört ett långsamt varv. Sista gruppen är de som alldrig lämnade garaget.

Teamen är också tillåtna att arbeta med bilarna i kväll, eftersom de endast ska stå parkerade i "Parc ferme" efter kvalet. Ett faktum som Lewis Hamilton gillar. hans bil var värre skadad efter avåkningen i fredags än vad man först trodde.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".