fotboll

"Förhoppningsvis är jag med"

Till Bob Dylans toner drömmer Jonas Olsson om en plats i landslaget. Radiosporten hälsade på West Bromwich-spelaren en vecka före Erik Hamréns trupputtagning.

I morgon tar förbundskapten Erik Hamrén ut truppen till EM-kvalmatchen mot Holland den 12 oktober.

Försvarskuggen och veteranen Olof Mellberg är avstängd efter utvisningen mot San Marino senast och där kommer 27-årige Jonas Olsson in i bilden.

Radiosporten hälsade på honom hemma i Birmingham förra veckan och precis som många andra ser han sig själv som en tänkbar ersättare.

– Olof är avstängd och en plats är ledig. Jag känner att jag är en av huvudkandidaterna och förhoppningsvis är jag med i den matchen, säger Olsson, som har gjort en A-landskamp tidigare.

Efter tre säsonger i Premier League-laget West Bromwich är mittbacken Olsson en av lagets viktigaste kuggar. Han hjälpte klubben att ta sig upp till högsta ligan inför den här säsongen och ett steg till landslaget vore bara naturligt.

– Spelar man ordinarie i den här ligan är du hela tiden med i det snacket. Det är en plats ledig och jag var med senast i somras när vi var fyra mittbackar, säger Jonas Olsson till Radiosporten.

– De drömmarna man har när man spelar i ungdomslag och senare i karriären är proffsdrömmen och landslagsdrömmen. Nu är det mer en produkt av att du presterar i vardagen i ditt klubblag. Då är du med i snacket i alla fall, det är mer så jag känner, en motivation.

Efter en sväng till träningsanläggningen får Radiosporten följa med hem till Olssons lägenhet. Genom stora panoramafönster kan man skymta huvudarenan The Hawthorns i horisonten.

Till den utsikten lyssnar musikintresserade Olsson gärna på Bob Dylan och andra från "det gamla gardet".

– Det är mycket Bob Dylan, The Doors, Rolling Stones, The Beatles. Det började när jag var 12-14 år och lyssnade mycket på Oasis. Då hörde man var de hade fått sina influenser i från och då var det ofta Beatles och Stones. Och då började jag lyssna på dem.

Det var hemma i Landskrona som fotbollskarriären började. Efter några säsonger i Bois flyttade han för fem år sedan till holländska Nijmegen och sedan vidare till England. Där uppskattas framförallt hans attityd på planen.

– Att alltid ge sitt allt och göra sitt jobb. Man försöker vara ödmjuk och då blir man ofta ödmjukt bemött. Det är lite medfött, den här hata att förlora- mentaliteten, säger han.

Från fönstret i lägenheten pekar Jonas Olsson även ut landslagsspelaren Sebastian Larssons, till vardags i konkurrenten Birmingham, bostad.

– Han får väldigt bra omdömen och betyg. Han har varit här ett tag och växt in i det och är en otroligt viktig kuggarna i West Bromwich. Gör man det bra i Premier league så är man ingen dålig fotbollsspelare, säger Larsson.

Om det räcker för spel i landslaget är upp till Erik Hamrén att bestämma.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".