Som vanligt gick det hett till på Suzuka

En ganska lång raka innan första kurvan och killarna hinner nästan växla upp till sexan innan det är dags att bromsa.

Jag minns en annan solig söndag för några år sedan. Näst sista loppet 1989. Alain Prost och Ayrton Senna. Vem skulle vinna titeln? Brasilianaren diskad för att han knuffats igång och missade chickanen. Skyllde på Prost som vann mästerskapet.

Ett år senare kör Ayrton på Alain med flit i första kurvan. Jag förbannad. Flugit så långt och så var det avgjort efter 25 sekunder.

I år visserligen också krascher men inte med flit.

Sebastian Vettel är den okrönte kungen av Suzuka. Vunnit två gånger i rad. Har bara Michael Schumacher och Mika Häkkinen gjort. Och bägge blev mästare samma år. Seb är lite vidskeplig och skulle alltså inte ha något emot om traditionen fortsätter.

Kan dock bli lite svårare.

Fem man har chansen. Webber är just nu jämnheten själv. Alsonso är övertygad om att för honom räcker det att komma på pallen i de tre sista loppen så är kronan hans.

Vettel har fått stärkt självförtroende efter en felfri körning. Bakom lurar Hamilton och Button. Visserligen tappade de till Webber men man kan inte räkna bort någon i kvartetten.

Loppets tuffing?

Kamui Kobayashi. Gjorde helfräcka omkörningar där alla trodde att det inte skulle gå. Överaskade alla. Och konstigt nog har han inget stöd från Japan. Kanske beroende på att det var första gången på sju år som han körde på hemmaplan. Ändras nog efter den här uppvisningen. Inte undra på att Peter Sauber inte tvekade när han förlängde kontraktet.

Körs Koreas GP den 24 oktober eller ej?

Direkt efter loppet flög Fia:s säkerhetsexpert Charlie Whiting till banan för en inspektion. Enligt reglerna skall en ny bana ha fått sin licens minst tre månader innan loppet. Här man visst gjort ett undantag.

Man la det sista lagret asfalt förra veckan. Hinner den stelna? Hinner oljan dunsta?

Om inte blir det som att köra på blankis.

Senast på onsdag får vi svar.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".