Rally-VM: Oslo hotar Hagfors

Nu jobbas det för högtryck i Norge för att landet ska få en deltävling i rally-VM. Bilsporten har fått ett enormt uppsving i Norge efter Petter Solbergs VM-guld och i dagarna jobbar en utredningsgrupp tillsammans med Norges Bilsportförbund på en ansökan om ett VM-rally till Norge inom de närmaste åren.

Pengarna finns tack vare en grupp investerare som vill satsa på en VM-tävling i Norge och planerna är klara med start och mål på borggården vid slottet i Oslo. Bilarna ska köra genom centrum på Karl Johan och man siktar på en specialsträcka uppe i Holmenkollen. Man har planer på tre serviceplatser Vikingaskeppet i Hamar, travbanan i Kongsvinger och ytterligare en i Lilleström.

Arbetsgruppen som  jobbar på ett nytt koncept lovar att internationella bilsportförbundet FIA inte sett maken till något liknande tidigare. Det ska vara spektakulärt och ge eko i hela rally-världen.

Inom det svenska VM-rallyts organisation hoppas man att FIA ska ta beslut om två vinterrallyn i framtiden. Om så sker kan Sverige och Norge dra nytta av varann och det skulle ge ekonomiska effekter även för teamen som kan reducera kostnader för framtagande av vinterdäck.

Det svenska VM-rallyt har i dagsläget ett avtal som garanterar tävling till och med 2006 och skulle det internationella bilsportförbundet slå fast att det bara ska vara ett vinterraly även i framtiden så kan en norsk ansökan bli en stor stötesten för det svenska VM-rallyt där Hagfors ställs mot Oslo.

De norska intressenterna fortsätter sina diskussioner de närmaste dagarna och rally-Norge väntar nu bara på att en ansökan ska gå iväg till FIA i Paris.

Radiosporten
radiosporten@sr.se